Arne van Venrooij - Lasdocent

“Lasdocent met 1 been in de praktijk”


Arne van Venrooij is als lasdocent verbonden aan de Elektrolas Lasschool. Enkele dagdelen per week geeft hij NIL Handvaardigheidsopleidingen niveau 1 tot en met 4. Deze IWT’er (International Welding Technologist) wil daarnaast per se zelf uitvoerend lasser blijven. 

Werkvloer
Als Arne over lassen praat, loopt hij over van energie. In heldere bewoordingen – de taal van de werkvloer – legt hij uit waar kwaliteit wat hem betreft om draait: “Lassen is in de eerste plaats gewoon een kwestie van doen. Je moet scherp zijn. Letten op wat er de volgende keer nog beter kan. Bovendien moet je gefocust zijn op de voorgeschreven procedures. Enkel dan biedt een las zekerheid. Ik zie dat terug bij onze cursisten. De één krijgt de slag te pakken en wordt een goede lasser. De ander stijgt verder boven de verwachting uit.”

Gretig
“In mijn klas zitten zowel beginners als leerlingen die al jaren werkzaam zijn in het vak. Een enkeling wil beter worden in zijn hobby, voor veruit de meesten is lassen hun beroep. Als je van huis uit geen lasser bent, is niveau 1 goed te doen. Niveau 2, 3 en 4 zijn vooral weggelegd voor beroepsbeoefenaars. Ik wil iedereen verder brengen, ongeacht hun startniveau. Hun steeds moeilijkere opdrachten geven, totdat ze het level bereiken waar hun potentie ligt. Je merkt het wanneer iemand gretig is en stappen voorwaarts blijft maken. Om hen zover te brengen, combineer ik als docent kennis met enthousiasme en geduld.”

Obstacle runs
Steeds beter worden is iets dat Arne zichzelf ook oplegt. “Van oudsher is vissen een van mijn hobby’s. Ik ken trouwens meer lascollega’s die de rust van de waterkant opzoeken. Maar met een gezin met drie kinderen, die in het weekend allemaal sporten, komt dat er vaak niet meer van. In plaats daarvan train ik voor het lopen van obstacle runs. Dan ren je een parcours en klim je over hindernissen van balken en touwen. Ik begon met 7 kilometer en zit nu al aan het dubbele. Net als meer collega’s bij Elektrolas, doe ik daarnaast halve marathons.”

Praktijk
“Als lasdocent bij Elektrolas wil ik met 1 been in de praktijk blijven staan. Dan herken je de problemen waar lassers tegenaan lopen. Bovendien ben ik veel te gepassioneerd om het vak zomaar los te laten. Om die reden verhuur ik mezelf als handlasser en lascoördinator. In die laatste functie begeleid ik uiteenlopende productieprocessen. Van koelradiatoren voor treinen en schepen tot leidingwerk in de voedingsmiddelenindustrie. Misschien herken ik daarom bij anderen de liefde voor het vak.”

Lasprofessionals
“Er is te weinig aanwas van goede lasprofessionals. We komen uit een tijd waarin jongens en meiden werd afgeraden om te kiezen voor ‘de metaal’. Metaalbewerking werd gezien als zwaar en vies. Die schaarste leidt nog steeds tot risico’s op kwaliteitsgebied. De ene lasser kan écht iets, terwijl de ander nog slagen moet maken om het gewenste niveau te behalen. Degenen die de mensen aannamen konden vaak hun certificeringen niet goed beoordelen. Daarom is het goed dat van elke lasser de certificeringen worden vastgelegd in Certibank®.”

Aluminium
“Ik wil de kennis van materialen en technieken overbrengen. Neem aluminiumlassen als voorbeeld. Het vaakst wordt daarvoor argon gebruikt. Door een mengsel met helium te gebruiken, kun je de kwaliteit van de verbinding omhoog krijgen. Soms zijn quick wins al genoeg om de kwaliteit met sprongen te verbeteren. Als ik zie dat een aluminiumlas wordt voorbereid met een staalslijpschijf, grijp ik in. Daarmee duw je namelijk de oxidehuid dieper het materiaal in. En aangezien aluminiumoxide een hogere smelttemperatuur heeft dan het aluminium zelf, creëer je een grotere kans dat er fouten in je lasverbinding ontstaan.” 

Lasfamilie
“Bij Elektrolas heb ik collega’s die samen een lasfamilie vormen. De klik was er vanaf de eerste kennismaking. Er is zóveel vakkennis aan boord. Tel daarbij op dat we alles onder één dak hebben, inclusief de juiste producten en service, en je begrijpt waarom Elektrolas op elke probleemstelling een antwoord vindt. Ook ik ben enorm gemotiveerd om te zoeken naar hoe het steeds weer beter kan. Mooier, kwalitatiever. Iedere situatie kent een nieuwe uitdaging. Ofwel: je bent zo goed als je laatste las.”
 
.
Arne_van_Venrooij_Elektrolas_Scholing
“Je bent zo goed als je laatste las”
Arne van Venrooij, Lasdocent

E: arne@elektrolas.com

Onze totaalaanpak - De schijf van vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden.

Kwaliteitsbeheer, verkoop, verhuur, scholing en servicedienst: dat is onze schijf van vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten kunnen excelleren.