Lassen met een lasdatamanagementsysteem

Werken met een lasdatamanagementsysteem doe je om automatisch de werkelijke lasparameters per las, per product en per project vast te leggen. Zo bouw je snel en efficiënt een rapportage op voor je opdrachtgever. Het systeem is toepasbaar voor grote én kleine bedrijven en ondersteunt zowel de kwaliteitsmanager als de lasser bij het dagelijkse werk. Of er nu een of meerdere personen tegelijk aan het lassen zijn maakt niet uit. Er wordt per las gelogd door wie er is gelast, met welke machine, met welke parameters en aan welk onderdeel van het project. Door deze intelligente monitoring en transparante processen van planning, productie, kwaliteitsmanager, nacalculatie en beheer behoud je altijd het overzicht.

Digitaliseren van het lassen

De toekomst van het lassen ligt in papierloos werken ofwel digitaliseren. Vroeg of laat krijgt elk bedrijf hier mee te maken. CNC-machines, robots en door microprocessor gestuurde lasapparaten verbeteren zowel de productieprocessen als de kwaliteit van de geproduceerde goederen. Door een goede analyse van alle procesgegevens kun je het productieproces verbeteren en versnellen waardoor je voordeel hebt op je concurrentie.
 

Kwaliteitsborging en traceerbaarheid

Kun jij je klanten garanderen dat er overeenkomstig de richtlijnen wordt gelast? Met behulp van de lasdata kun je de kwaliteit werkelijk bewijzen. Je kunt elk moment aantonen dat de productie met de vereiste parameters is uitgevoerd. Achteraf is er dan ook geen reden tot discussie. 

Wat kun je met een lasdatamanagementsysteem

Elektrolas gelooft in het lasmanagementsysteem Xnet, van de hoogwaardige Duitse lasmachinefabrikant EWM. Dit softwaresysteem bestaat uit:
  • Registratie van lasgegevens
  • Centraal opslaan, bekijken en analyseren
  • Onlinemonitoring – besturing en bewaking van lasprocessen op een gewenst aantal lasapparaten
  • Analyse, beoordeling, rapportage en documentatie van online geregistreerde lasparameters
  • Overdrachtmogelijkheid naar alle lasapparaten op het netwerk
  • Comfortabel en eenvoudig op te stellen grafische indeling van alle netwerkgebruikers

EWM Xnet kent verschillende modules als de startset, WPQ-X Manager en componentenbeheer. Met deze modules kun je lasparameters doorlopend registreren en documenteren om de kwaliteit te borgen. De aanvullende waardering van deze data kan maatregelen opleveren voor een efficiëntere productie. Daarnaast kun je lasmethodebeschrijvingen (WPS) maken en beheren en lassers toewijzen. Tevens kun je componenten beheren, lasvolgorde opstellen en lasvoorschriften toewijzen.

Lasapparaten verbinden

De nieuwe lasmachines zijn uitgerust met microprocessors die open staan voor data uitwisseling. Meerdere lasapparaten kunnen met elkaar verbonden worden. Daarnaast is de installatie van het las datamanagementsyteem noodzakelijk. Hiervoor is een server en een LAN of WIFI verbinding nodig. Tijdens het lassen worden de diverse lasdata direct op de server opgeslagen. Zo kunnen die tijdens het lassen, maar ook achteraf geannalyseerd en gewaardeerd worden. Offiline is ook mogelijk. Dan wordt de lasdata op een USB-stick vastgeleged en gedocumenteerd. 
 

Onderhoud op het juiste moment

Om de levensduur van een lasapparaat te verlengen en de kwaliteit hoog te houden is onderhoud op de machines noodzakelijk. Door middel van de opgehaalde data kan het optimale tijdstip voor onderhoud en reparatiewerk worden bepaald. Dat is wanneer een onderdeel werkelijk aan vervanging toe is omdat deze niet meer functioneert.

Afspraak maken

Is het werken met een lasdatamanagementsysteem iets voor jouw bedrijf? Laat ons contact met je opnemen.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.