Veiligheid in de laswerkplaats

Veiligheid in de laswerkplaats is een belangrijk begrip. Daarom staat er in de missie van Elektrolas beschreven dat wij binnen de lasindustrie de beste partner willen zijn en blijven voor producten en diensten die passen bij de laswerkplaats van morgen. Hier hoort uiteraard ook het thema veiligheid bij. Onze slogan is dan ook: Samen Beter, Slimmer en Veiliger.

Het is voor bedrijven belangrijk om hun veiligheid goed op orde te hebben omdat het kan leiden tot:

  • Het voorkomen van ongelukken: Als een bedrijf goede veiligheidsmaatregelen heeft, kan dit het aantal ongelukken op het werk verminderen. Dit kan leiden tot minder ziekteverzuim en lagere kosten voor het bedrijf.
  • Het verbetering van de productiviteit: Als werknemers zich veilig voelen op het werk, zijn ze productiever. Ze zullen minder tijd kwijt zijn aan het bekommeren om hun eigen veiligheid en meer tijd besteden aan hun werk.
  • Verbetering van het bedrijfsimago: Als een bedrijf bekend staat als een veilige werkplek, kan dit leiden tot een positiever imago. Dit kan aantrekkelijk zijn voor toekomstige werknemers en klanten.

Een vraag over veiligheid binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op!

Lasrook

De noodzaak voor voldoende bescherming tegen lasrook wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker.

Lasdampen kunnen gezondheidsrisico`s veroorzaken. Hierdoor kan de productie negatief beinvloed worden. Het gevolg is terugkerende storingen, mogelijke winstverlies en verminderde capaciteit. 

Wil je weten of jou bedrijf voldoet aan de wettelijke eisen? Is het voor werknemers veilig werken binnen jouw bedrijf omtrent lasrook? Hierin kan Elektrolas jou voorzien van het juiste advies.
Veiligheid in de laswerkplaats
Veiligheid in de laswerkplaats

Gassen

In een lasbedrijf zijn gassen een belangrijk onderdeel van het lasproces. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om het metaal te beschermen en om de kwaliteit van de las te verbeteren.

Hoewel gassen nuttig zijn, zijn ze ook potentieel gevaarlijk als ze niet op de juiste manier worden toegepast. Het is daarom belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat er ongelukken of ongevallen gebeuren.

Aan welke wettelijke eisen moet jouw onderneming voldoen met betrekking tot gassen? Hoe dien je om te gaan met gasopslag binnen en buiten het pand? Op o.a. deze vraagstukken kan Elektrolas je voorzien van de juiste informatie. Zo kunnen we kijken hoe we de veiligheid in de laswerkplaats kunnen verbeteren. 

UV straling

Tijdens het lassen kan er UV-straling vrijkomen, vooral bij bepaalde processen zoals MIG/MAG en TIG.
Deze straling kan schadelijk zijn voor de huid en het oog en kan zelfs leiden tot verbranding, huidveroudering en ernstige ziekjes. 

Het is daarom belangrijk om de juiste maatregelen te nemen om te voorkomen dat je lasser wordt blootgesteld aan UV-straling.

In dit hoofdstuk zullen we kijken naar hoe UV-straling ontstaat tijdens het lassen, wat de gevaren zijn van blootstelling aan UV-straling en hetgeen dat Elektrolas hierin voor je kan betekeken.
Veiligheid in de laswerkplaats
Veiligheid in de laswerkplaats: lassen

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Om veilig te kunnen werken hebben werknemers persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) nodig. Beschermingsmiddelen die ervoor zorgen dat risico`s op vitale onderdelen van het lichaam zoals je handen, voeten, ogen, oren en het gezicht worden verminderd. 

Deze PBM dienen aan verschillende wet en regelgeving te voldoen. Draag jij de juiste gehoorbescherming? Voldoen je lashandschoenen aan de juiste eisen? Is je laskleding brandveilig?

Veilig lassen kan alleen als je de juiste PBM draagt en deze op een goede manier toepast. Elektrolas adviseert je hierin.

Veiligheid in de laswerkplaats: Bewustwording

Bewustwording van veiligheid is belangrijk bij het lassen om ongevallen en letsels te voorkomen. Daarom is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen en procedures te gebruiken en rekening te houden met de specifieke eigenschappen van het materiaal dat je gaat lassen.

Om het je gemakkelijker te maken hebben wij bij Elektrolas de expertise in huis om je hiermee te helpen. Zo kunnen wij, eventueel in samenwerking met onze leveranciers toolboxen aanbieden waarin alle benodigde hulpmiddelen zijn opgenomen om veilig te kunnen lassen. Met deze toolboxen ben je altijd goed voorbereid.

Zorg voor jezelf en je team door bewust om te gaan met veiligheid bij het lassen!
Veiligheid in de laswerkplaats
denny-veiligheidsexpert lassen

De veiligheid van jouw laswerkplaats verbeteren?

Heb jij een vraagstuk op het gebied van veiligheid? Wij delen graag onze expertise zodat je aan alle veiligheidseisen kan voldoen. Bel, mail of laat een terugbelverzoek achter. Onze veiligheidsexpert Denny helpt je graag verder! Wij gaan samen voor de veiligheid in de laswerkplaats. 

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas