Categorie

MIG MAG lasapparaten

Het mig mag lassen is in Europa het meest gebruikte lasproces. Dit komt doordat het relatief eenvoudig te gebruiken is en dat je er snel mee kan lassen. Ook is het lasproces erg geschikt voor mechanisatie en robotisering. Bij het MIG/mag lassen wordt een constante spanning gebruikt. Tijdens het lassen wordt automatisch een draadrol afgerold naar het werkstuk toe en hierdoor ontstaat er een boog. Deze boog wordt afgeschermd door beschermgas. Het beschermgas kan een actieve of een inerte functie hebben.

MIG MAG lassen procesnummers

Het Mig/mag lassen valt in de categorie booglassen. Onder MIG/MAG lassen vallen de volgende procesnummers:
  • 131 gasbooglassen met massieve draad onder bescherming van een inert gas
  • 135 gasbooglassen met massieve draad onder bescherming van een actief gas
  • 136 gasbooglassen met een gevulde draad met bescherming van een actief gas
  • 138 gasbooglassen met een metaalgevulde draad onder bescherming van een actief gas
Het toekennen van deze lasproces nummers is geregeld in norm NEN-EN-ISO:4063.

Wat is het verschil tussen MIG en MAG lasapparaten?

MIG lassen is het lassen met een inert gas, in bijna alle gevallen is dit met argon gas. Dit proces wordt normaliter gebruikt bij het lassen van aluminium. MAG lassen is het lassen met een actief gas, veelal Co2 in combinatie met argon en in sommige gevallen een derde gas als helium, zuurstof of waterstof. Dit proces gebruik je bij het lassen van staal, rvs en andere materialen. Afhankelijk van het metaal dat je gaat lassen en de boogdynamiek die je wenst kies je de juiste samenstelling van het gas en lasapparaat met haar functies/ programma’s.

Hoe werkt een mig lasapparaat?

Een MIG lasapparaat bestaat in principe uit 2 delen, een stroombron die de stroom transformeert tot een lasspanning en een draadaanvoersysteem die de lasdraad via de lastoorts naar het werkstuk brengt. Doordat een massakabel aan het werkstuk is aangesloten en er spanning op de lastoorts wordt gezet krijg je een lasboog als de lasdraad het werkstuk raakt. Bij het Mig lassen wordt die boog beschermt door een inert gas zoals argon en bij het het mag lassen wordt deze beschermt door een actief gas, vaak co2 icm argon die de boog beschermt en activeert.

Waar moet je op letten bij een MIG lasapparaat?

bij de aankoop van een MIG lasapparaat is ons advies om goed naar de functionaliteiten, bedieningsgemak en het toepassingsgebied te kijken. Moderne stroombronnen zijn steeds vaker digitaal instelbaar met een display in plaats van knoppen en stappenschakelaars. Ook zijn de moderne lasmachines voorzien van synergische lasporogramma’s. Hierdoor wordt het gebruiksgemak vergroot en is het instellen van het apparaat een stuk makkelijker. Ook bestaan er puls mig lasapparaten die er voor zorgen dat de draadsnelheid aan de pulsfrequentie is gekoppeld, zodat er 1 druppel per puls wordt afgesplitst. Hierdoor is het makkelijker om spatarm te lassen en door de oxidehuid te komen bij het lassen van aluminium. Bij lassen in de voedingsindustrie, hoogwaardige apparaten en producten waarbij het visuele aspect belangrijk is wordt vaak gekozen voor puls lasapparatuur.

Wat is een goed merk voor een MIG lasapparaat?

Er zijn veel goede merken van lasapparatuur, EWM is één van de meest toonaangevende spelers in de markt. Deze Duitse fabrikant komt ieder jaar weer als één van de eerste met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gebruiksgemak, duurzaamheid en vlamboogtechnieken. Buiten het feit dat het belangrijk is om een juist merk lasapparatuur te kiezen is het nog belangrijker om dit bij de juiste partij te doen. Lassen is immers een bijzonder proces waarbij gewerkt wordt met stroom en veel warmte. Een gedegen advies en frequent onderhoud van je apparatuur is hierbij ook erg belangrijk. Tevens ontkom je er niet aan om de juiste beschermingsmiddelen en lasbenodigdheden te gebruiken bij het lassen. Stem dit af bij de aankoop van je lasapparatuur zodat je veilig en met veel plezier kan lassen.

Welk MIG lasapparaat moet ik kopen?

Dat is afhankelijk van je budget, toepassing en vaardigheden. Liever een MIG MAG lasapparaat huren? Dat is ook mogelijk bij Elektrolas!