Lasverbetertraject Conver BV Giessen


Conver: succesvol marktleider en wil dat vooral zo houden met lasverbetertraject

Conver is een machinefabriek die machines maakt voor het onderhoud van binnenwateren zoals maaiboten. Maar het maakt ook maaiaanbouwen aan tractoren, baggerbootjes en kraanbootjes. Eigenlijk alles voor het onderhoud aan binnenwateren. Conver is succesvol marktleider voor deze producten. Het bedrijf komt van oorsprong voort uit de landbouwmechanisatie. Uit die tijd stamt de gedachte dat, als iets vastgelast was, het ook vast zat. Of de las er mooi uitzag was minder van belang. Aan dat laatste ontbrak het. Reden genoeg om een lasverbetertraject aan te gaan. Wil je weten wat daar allemaal voor komt kijken, hoe zo’n traject verloopt en wat het resultaat is? Supply Chain Manager Adrie van Hooff vertelt.
 

Gehele bedrijfsvoering doorgelicht

Het lasverbetertraject van Elektrolas kijkt naar processen, naar afdelingen, kortom naar de complete bedrijfsvoering. Welke stappen zijn nodig om het totale proces op een hoger niveau te krijgen. Supply Chain Manager Adrie van Hooff licht toe: “Stap 1 is het aanstellen van een meewerkend voorman die ook verantwoordelijk is voor de kwaliteitsbewaking. De volgende stap is het inzichtelijk en daardoor bewust maken van de problemen die er spelen. De lassers hebben vervolgens hun vaardigheden moeten aantonen. Eén van de punten die daaruit voortkwam is, dat we na het lassen zijn gaan trainen hoe je het beste lasnaden kan afwerken. Dat heeft dan weer zijn effect op de spuitafdeling. Maar ook waren de lasvaardigheden van de lassers voor verbetering vatbaar en moesten de slijptechnieken verbeterd worden. Bij de oplevering van het product kwamen de onvolkomenheden pas echt aan het licht. Daarom zijn er diverse tussencontroles en eindcontroles ingevoerd. Lasinspecties dus.” In het voortraject moest ook het een en ander verbeterd worden. “Staat er op de tekening voldoende informatie hoe er gelast moet worden”, vervolgt Adrie van Hooff.  “Ook daar konden nog wat stappen gezet worden.”
 

Verbeteringen doorgevoerd

Intussen zijn er al diverse stappen gezet. Adrie van Hooff daarover: “Onze voorman doet nu de ingangs- en de eindcontrole. Daarnaast verdeelt hij het werk. Nu zijn we met Elektrolas aan het kijken hoe op engineering las aanduidingen beter vastgelegd kunnen worden. Dat willen we op een praktische manier doen: hoe is dat werkbaar voor deze fabriek. Op de tekeningen komen standaard richtlijnen te staan die algemeen van toepassing zijn in de werkplaats. Daarnaast komen er ook, waar nodig, specifieke instructies. Vervolgens gaan de tekeningen de productie in, waarna weer terugkoppeling naar engineering plaatsvindt. Een continu verbeteringsproces.”
 

Resultaten 

Volgens Adrie van Hooff verloopt nu de eindcontrole al een stuk beter. Het product gaat niet eerder de spuiterij in voordat de voorman het gecontroleerd en goed bevonden heeft. Ook wordt er nu op uniforme manier gelast en werpt de slijpcursus zijn vruchten af. Al deze nieuwe richtlijnen worden in een eigen document vastgelegd. Het doel is om over vijf jaar nog steeds succesvol en marktleider te zijn. Daarom wordt het kwaliteitsniveau geborgd.
 

Tevreden met het lasverbetertraject

Het proces duurt allemaal wat langer dan oorspronkelijk gedacht. Maar dat heeft zijn reden, aldus Adrie van Hooff. “Het omvat veel meer dan alleen het verhogen van de laskwaliteit. Maar op langere termijn houdt dit ook langer stand. Uiteindelijk gaat het ook tijdwinst opleveren. Door bijvoorbeeld een andere lastechniek toe te passen hoeven sommige producten niet meer nageslepen te worden. We nemen nu ook alleen nog maar lassers aan die alle technieken beheersen en alle materialen kunnen lassen. Allrounders dus.” Adrie van Hooff sluit af met: “We zijn een bedrijf dat vooruit wil en willen daarin graag investeren. En dat kunnen we……, mede dankzij dit lasverbetertraject”.


Meer weten over het lasverbetertraject en wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met Michael Hagelaars via 0416-336777 of laat ons contact met jou opnemen.