Certificeren: borgen van de laskwaliteit

Het borgen van de laskwaliteit is een cruciaal aspect binnen bedrijven waar lassen een essentieel onderdeel is van het productieproces. Het verwijst naar het proces van het waarborgen en handhaven van hoge normen en standaarden om ervoor te zorgen dat producten of processen voldoen aan de verwachtingen van klanten en andere belanghebbenden. Er zijn verschillende manieren om de laskwaliteit te borgen en traceerbaar te maken.

Lasserskwalificaties

Met een lasserskwalificatie kun je aantonen dat de lassers in jouw lasbedrijf de juiste vaardigheden hebben om kwalitatief en veilig te kunnen lassen. Het komt steeds vaker voor dat laswerkzaamheden moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen.

Elektrolas is gemachtigd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en voert lasserslasmethodekwalificaties uit volgens Europese en Amerikaanse normen. Hierdoor heb je absolute zekerheid over de kwaliteit van het laswerk in jouw lasbedrijf.
Lasserskwalificaties
 Lasmethodekwalificaties

Lasmethodekwalificaties

Met een lasmethodekwalificatie toon je aan dat je lasmethode de juiste mechanische waarde haalt. Heb je een nieuwe lasmethode in jouw lasbedrijf? Dan heb je een lasmethodekwalificatie nodig om aan de kwaliteitseisen van het laswerk te voldoen. 

Door iedere lasmethode in het bedrijf te laten kwalificeren weten de klanten van jouw lasbedrijf dat de kwaliteit van het gelaste werk op orde is. In Europa en Amerika moet laswerk aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Elektrolas is gemachtigd om voor zowel Europese als Amerikaanse normen een lasmethodekwalificatie uit te voeren.

ISO 3834 certificering

Een ISO 3834 certificering is van belang om aan te tonen dat je lasbedrijf of lasafdeling voldoet aan de benodigde kwaliteitseisen. Als bedrijf kan je dit aantonen door een kwaliteitssysteem op te stellen en deze te laten certificeren. Een ISO 3834 certificering wordt in toenemende mate verplicht gesteld door opdrachtgevers van laswerk.

Wil je graag een ISO 3834 certificering maar weet je niet waar je moet beginnen? Elektrolas begint altijd met een QuickScan om in kaart te brengen wat al geregeld is en wat niet. Na het uitvoeren van deze QuickScan hebben we precies in kaart welke acties nodig zijn om te komen tot een gecertificeerd kwaliteitsmanagementsysteem. 
ISO 3834 certificering

EN 1090

Sinds 1 juli 2014 is de norm EN 1090 wettelijk van kracht. Dit betekent dat het verplicht is om zowel staal- en aluminiumconstructies als de onderdelen hiervan, van een CE markering te voorzien. Een CE markering is een verklaring van de fabrikant dat de producten voldoen aan alle constructieve eisen die in de bijbehorende productnormen(en) gesteld worden. De CE markering geeft aan dat het product voldoen aan de daarvoor geldende EG richtlijnen.

Certibank

Exact weten welke lassers voor welke lasopdrachten gecertificeerd zijn is essentieel. De online database Certibank van Elektrolas biedt een totaaloverzicht en signaleert wanneer laskwalificaties verlopen. Met één druk op de knop heb je alle noodzakelijke informatie in handen.

Elektrolas digitaliseert alle laskwalificaties en zet deze in Certibank.

Certificeren

Heb jij bepaalde certificeringen nodig om nieuwe opdrachten aan te kunnen nemen of vaste opdrachten te kunnen behouden? Neem contact op met onze afdeling Kwaliteitsbeheer via 0416-235036. Of laat ons contact met jou opnemen.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas