Lassen met een cobot

Robotisering en automatisering spelen een steeds grotere rol, ook in de laswerkplaats. Het wordt steeds moeilijker om lassers te vinden in Nederland. Daardoor zullen we slimmer moeten gaan werken en dat kan door handelingen te mechaniseren of robotiseren. Hiermee maak je het werk niet alleen lichter, schoner of veiliger voor de lasser. Het werk wordt ook leuker. Elektrolas ondersteunt je van begin tot eind bij de integratie van de cobot (collaboratieve robot) in jouw laswerkplaats.

Wat is een cobot

Een cobot is een collaboratieve robot die samen met de lasser werkt. Door zijn krachtsensoren zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen zoals laserpoorten en hekken nodig. De 6 assen maken het mogelijk om in elke gewenste positie te komen. Hierdoor is het ook mogelijk rotaties te maken, wat veel mogelijkheden geeft bij het (cirkel)lassen. De cobot is makkelijk te programmeren, eenvoudig te verplaatsen en in te zetten voor diverse werkzaamheden. Zo hebben we bij Elektrolas al verschillende toepassingen gerealiseerd.
 
Mig/Mag lassen Snijden Schuren
Tig lassen    Pick & Place Slijpen

Wil je meer informatie over wat de cobot voor jouw laswerkplaats kan betekenen? Laat ons contact met je opnemen.
Universal Robot UR10e

Cobot

 • Werkt samen met de lasser
 • Online (aan de robot) programmeren
 • Open source systeem
 • Lage investering
 • Geen onderhoud aan de arm
 • Mobiel en multifunctioneel

Robot

 • Neemt werk over van de lasser
 • Vaak offline programmeren en online corrigeren
 • Gesloten systeem
 • Hoge investering
 • Jaarlijks onderhoud
 • Statisch en eenzijdig

Het gemak van de cobot

Binnen 4uur is de cobot installatie geplaatst door Elektrolas. Binnen nog eens 4uur is de basistraining programmeren voltooid. De algmene kennis over de cobot is nu paraat en de lay-out van het programma wordt begrepen. Een daadwerkelijk las kan gelegd worden. Daarna is het aan de lasser zelf ermee aan de slag te gaan en alle mogelijkheden te ontdekken. Zoals meerlaags lassen, cirkel lassen, zoeken van de lasnaad en doorkopiëren. Doordat programma's snel te kopieren zijn worden kleine serie producties interessant om te lassen met een cobot.

De cobot is niet alleen eenvoudig te programmeren. Ook nog eens heel flexibel. Doordat de cobot geen 0-punt of referentiepunt nodig en slechts 33kg weegt, is verplaatsen heel gemakkelijk. Op een magneet plaatsen is zelf ook mogelijk, scheepsbouwers bijvoorbeeld kunnen hier veel voordeel uit halen. Daarnaast is de cobot in 10 minuten om te bouwen naar een andere toepassing. Hierdoor kan snel gewisseld worden van lasprocessen of werkzaamheden.

Cobot integratie in je werkplaats door Elektrolas

Elektrolas kijkt samen met jou hoe de cobot het beste geïntegreerd kan worden in jullie werkplaats. Met onze kennis van lastechniek hebben we verschillende toepassingen op onze cobot aangebracht waardoor de cobot nog praktischer is.
 
 • Freedriveknop op de toorts
 • Kabelhouders op de cobotarm
 • Stevige toortshouder
 • Pasplaat voor de cobot
 • Apparatuur is aan elkaar gekoppeld (cobot + lasmachine + afzuiging)
 • Snelwisselsysteem (lasprocessen en werkzaamheden)
 • TCP controlepunt

Elektrolas levert de cobot sleutelklaar bij je op. We kunnen programma's voor je schrijven. En we trainen en begeleiden je medewerkers. Voor acute vragen of extra ondersteuning zijn wij telefonisch bereikbaar voor jou.

Kom eens langs voor een demo. 
Elektrolas Certified System Integrator Universal Robots

Elektrolas Certified System Integrator

Elektrolas is Certified System Integrator van Universal Robots. Onze engineers zijn geschoold door UR en blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen betreft de cobots.

Universal Robots is de marktleider in de wereldwijde collaboratieve robots. Ze verbinden zich ertoe om veilige, flexibele en gebruiksvriendelijke collaboratieve robots aan bedrijven van elke grootte van over de hele wereld te bezorgen. Ze ontwikkelen collaboratieve robots die terugkerende en eentonige processen automatiseren en stroomlijnen. Met deze aanpak helpen ze veel productiedepartementen om hun operators in meer genietbare werkfuncties te plaatsen. Bovendien helpen ze hen aan nieuwe banen die nieuwe uitdagingen met zich meebrengen en waarde toevoegen aan het bedrijf.

Diverse cobot toepassingen

De cobot is makkelijk te programmeren, eenvoudig te verplaatsen en in te zetten voor diverse werkzaamheden. In deze video tonen we een aantal van onze toepassingen op de cobot.

Heb jij een vraagstuk waarbij de cobot wellicht de oplossing kan zijn? Of ben je van plan binnen twee jaar te automatiseren en wil je ervaren hoe eenvoudig het is om met een cobot te werken? Kom eens langs voor een demo. Maak van te voren wel even een afspraak.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.