Lassen met een cobot: automatisering in de laswerkplaats

Er is steeds meer vraag naar kleinere series met grote diversiteit. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om aan vakmensen te komen. Door te automatiseren en robotiseren kan met evenveel man meer geproduceerd worden. In de afgelopen jaren heeft Elektrolas tientallen Cobot lasprojecten in werkplaatsen geïnstalleerd. Het doel bij deze projecten is in veel gevallen hetzelfde: doorlooptijd van de productie verbeteren, een constante laskwaliteit behalen en de kostprijs beheersen. In nagenoeg alle gevallen behalen wij ze alle drie. Door onze lastechnische kennis ontwikkelen wij met de cobot dé lasoplossing voor jouw productie van morgen. Kom in contact.

Wat is een cobot

De cobot is een collaboratieve robot die samenwerkt met de lasser. Dat betekent dat een cobot naast- en met mensen kan werken. Daarnaast zijn de cobots voorzien van ingebouwde veiligheidsmaatregelen. De 6 assen maken het mogelijk om in elke gewenste positie te komen. Meer voordelen van de cobot:

  • Eenvoudig te programmeren
  • Snelle set-up
  • Neemt weinig ruimte in
  • Geen extra veiligheidsmaatregelen
  • Snelle terugverdienperiode (ROI)
Universal Robot UR10e

Lassen met de cobot

Een van de grote voordelen van de cobot is dat het programmeren met behulp van de software heel eenvoudig is. In de video laten we dat zien.

De cobot is niet alleen eenvoudig te programmeren. Hij is ook nog eens heel flexibel. Doordat de cobot geen 0-punt of referentiepunt nodig heeft en slechts 33kg weegt, is verplaatsen heel gemakkelijk.

Met onze kennis van lastechniek hebben we diverse leveranciers geholpen bij de ontwikkeling van de speciale robot toortsen. Zo hebben we er voor gezorgd dat de freedrive op de toorts bevestigd is, is de vorm van de zwanenhals zodanig dat deze in het centrum van de cobot uitkomt en is de toorts robuuster. 

Onze cobot kan meer!

Schuren en polijsten zijn methodes die steeds vaker terug komen op de cobot. Naast het lassen met de cobot. Ook wordt snijden met de cobot vaak toegepast. Hier is ook steeds meer vraag naar. Samen met onze partner Universal Robots spelen wij in op deze behoefte in met de UR10e en UR20 cobots. Deze cobots zijn bevoegd om naast het lassen ook te polijsten, schuren of snijden. Zelfs op één cobotarm. 

  • Schuren: De vlakken en lassen opruwen ter voorbereiding van oppervlakte behandeling. Met een schuurkop op de cobot is dit mogelijk.
 
  • Polijsten: Polijsten na het lassen is het proces van het gladmaken en verfijnen van ruwe lasnaden door schuren, waardoor een esthetisch aantrekkelijke en glanzende afwerking ontstaat.
 
  • Snijden: Met een plasmatoorts kan de cobot op de gewenste plekken gaten snijden. Koppel de cobot aan een lasmanipulator en ook buizen kunnen gesneden worden.
Elektrolas Certified System Integrator Universal Robots

Elektrolas levert meer dan alleen de materialen

Elektrolas levert meer dan alleen de materialen. We leveren de hardware, software, onze laskennis en begeleiding in een pakket. Zodat je na de aankoop kunt rekenen op een goede nazorg.

Wij zijn een gecertificeerde systeem integrator van Universal Robots. Dé wereldwijde marktleider op het gebied van cobots. Elektrolas levert cobot oplossingen vanuit expertise op lasgebied. Samen met de klant zoeken we naar de beste oplossing voor zijn productieproces.  Kom eens langs voor een demo!
 

Gerealiseerde projecten

In de afgelopen jaren heeft Elektrolas tientallen Cobot lasprojecten geïnstalleerd. Deze worden altijd in overleg samengesteld, samen zoeken we de beste lasoplossing voor jouw productieproces. Het doel bij deze projecten is in veel gevallen hetzelfde: de doorlooptijd van productie verbeteren, een constante laskwaliteit behalen en de kostprijs beheersen. In nagenoeg alle gevallen behalen wij ze alle drie. In de video hiernaast zie je een recent project. Mocht je interesse hebben nodigen we je graag uit voor een referentie bezoek bij een van onze tevreden klanten. 
 

Kom langs voor een demo

Heb jij een vraagstuk of een product waarbij de cobot wellicht de oplossing kan zijn? Of wil je automatiseren en meer te weten komen over de mogelijkheden van de cobot? Kom gerust langs voor een demo. Maak van te voren wel even een afspraak.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.