Lassen met een cobot: automatisering in de laswerkplaats

Er is steeds meer vraag naar kleinere series met grote diversiteit. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om aan vakmensen te komen. Door te automatiseren en robotiseren kan met minder man meer geproduceerd worden. Repeterend laswerk wordt door de cobot uit handen genomen, waardoor de lasser zich kan richten op het specialistische laswerk. De cobot is ideaal voor het maken van kleine series en levert een constante kwaliteit. Door de lastechnische kennis die Elektrolas in huis heeft ontwikkelen wij met de cobot dé lasoplossing voor jouw productie van morgen. 

Wat is een cobot

De cobot is een collaboratieve robot die samenwerkt met de lasser. Door ingebouwde krachtsensoren zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig, zoals laserpoorten en hekken. Voordelen van de cobot:
.
 • Werkt samen met de lasser
 • Online (aan de robot) programmeren
 • Open source systeem
 • Lage investering
 • Geen onderhoud aan de arm
 • Mobiel en multifunctioneel

De 6 assen maken het mogelijk om in elke gewenste positie te komen, hierdoor kunnen ook rotaties gemaakt worden. De cobot is eenvoudig te programmeren, makkelijk te verplaatsen en snel in te zetten voor diverse werkzaamheden.
Universal Robot UR10e
Elektrolas Certified System Integrator Universal Robots

Elektrolas gecertificeerd systeem integrator

Wij zijn een gecertificeerde systeem integrator van Universal Robots. Dé wereldwijde marktleider op het gebied van cobots. Elektrolas levert cobot oplossingen vanuit expertise op lasgebied. Samen met de klant zoeken we naar de beste oplossing voor zijn productieproces. 

Elektrolas levert meer dan alleen hardware:
 • We trainen je medewerkers.
 • We blijven betrokken.
 • We schrijven programma’s (denk aan meerlaags lassen, lasnaadzoeken).

De UR cobot is er in meerdere types. Voor de laswerkplaats adviseren wij de UR10e. Type 10 heeft het grootste bereik en de 'e' geeft aan dat de cobot kracht kan uitvoeren (tot 100newton) en ontvangen. Hierdoor is de cobot in staat de lasnaad te zoeken en is hij minder gevoelig voor afwijkingen in het product.

Kom eens langs voor een demo!

Eenvoudig programmeren van de cobot

Je hoeft geen programmeur te zijn om met de cobot te kunnen werken. Binnen slechts enkele uren is de basis al onder de knie. Verdere training is mogelijk, maar het is vooral aan de lasser zelf om ermee aan de slag te gaan.  Bij installatie van de cobot trainen we je medewerkers. Er zijn verschillende programmeer- / software opties:
 
ELLAS software
Dit is een uitbreidingspakket op de standaard software van Universal Robots. Het is door Elektrolas zelf ontwikkelt. Met deze uitbreiding kunnen voorgeprogrammeerde subroutines met een enkele knop geactiveerd worden. Dit gaat om de start-stop en 9 verschillende lasprogramma’s.

ONE software
Met behulp van ONE software wordt het programmeren van de cobot kinderlijk eenvoudig. Met behulp van éénknopsbediening stel je de las- en luchtpunten in. Dit is uitermate geschikt voor MIG/MAG lassen met de cobot. In de video laten we zien hoe het werkt.
 

Koppelen van extra apparaten

De cobot weegt slechts 33kg waardoor deze gemakkelijk te verplaatsen is. De montageopties zijn hierdoor ook variabel en toepasbaar te maken wat voor jouw laswerkplaats optimaal is. Daarnaast zijn er nog extra assen aan de cobot te koppelen waardoor het bereik aanzienlijk vergroot kan worden.
 
Door middel van het koppelen van meerdere assen (apparaten) kan de oorspronkelijke reikwijdte van de cobot (UR10e is 1.30m) vergroot worden. In de opstelling op de foto is de 7e as een track waarop de cobot zich beweegt. De 8e as is een manipulator waarop een buis is bevestigd en met de 9e as kan de manipulator kantelen. Alle assen zijn geïntegreerd in de besturingsunit bij de lasser en kunnen gelijktijdig bewegen. 

Bekijk alle cobotopties.

Lassen met de cobot

Met onze kennis van lastechniek hebben we diverse leveranciers geadviseerd bij de ontwikkeling van de speciale robot toortsen. Zo hebben we er voor gezorgd dat de freedrive op de toorts bevestigd is, is de vorm van de zwanenhals zodanig dat deze in het centrum van de cobot uitkomt en is de toorts robuuster. 

MIG/MAG lassen met lasrookafzuigtoorts
De 8XR MIG Extractor is speciaal gemaakt voor Cobot en Semi-Automatic oplossingen. Het unieke ontwerp van de spuitmond i.c.m. de ClearO2 Wserie 100 en 200 geeft de beste resultaten bij het direct bij de bron afvoeren van dampen. Elektrolas installeert het zo dat de afzuigunit aanslaat zodra de lasser begint met lassen en 5 seconden na het lassen automatisch afslaat.

TIG lassen met koudedraadaanvoerunit
Met automatische draadaanvoer is TIG lassen met de cobot mogelijk. De koudedraadaanvoerunit van Carpano heeft een degelijke 4-rolsaandrijving voor een stabiele draadaanvoer van harde en zachte lasdraden van Ø 0.8 tot 1,6 mm. 1.0-1.2. De draadunit is uitgevoerd met een sterke 100W motor met een Encoder voor een nauwkeurige en digitaal uit te lezen draadsnelheid. Lasstroom en hoogfrequent lopen buiten de unit om, zodat deze het proces niet kunnen verstoren.

Lasnaad zoeken met Touch Sensing

De lasnaad zoeken met de Cobot is een makkelijke oplossing voor het lokaliseren van het werkstuk, wanneer de locatie van de lasnaad niet altijd hetzelfde is. Dit kan met het originele programma van de UR10e. Zoeken wordt door Elektrolas gebruikt om de UR Cobot te leren waar een onderdeel zich in de ruimte bevindt.

In Zoeken worden twee zoekacties uitgevoerd over de 2 gewenste assen (X/Y/Z), van het gereedschap, om de locatie van het onderdeel ten opzichte van de robot te bepalen. De locaties worden vervolgens aangebracht op het laspad om te verzekeren dat het pad is uitgelijnd met het onderdeel. Ideaal voor producten waarvan je weet dat ze niet geheel maatvast zijn, of dat er afwijkingen kunnen optreden. Geen extra kosten omdat dit in de standaard software van UR is opgenomen.

Flexibel inzetten van de cobot

De cobot UR10e kan kracht uitvoeren en ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om de cobot naast lassen ook in te zetten voor diverse andere werkzaamheden.
 
Pick & Place
De cobot kan met een grijper of zuignapje buisjes, maar ook droog plaatstaal oppakken en neerzetten.

Snijden
Met een plasmatoorts kan de cobot op de gewenste plekken gaten snijden. Koppel de cobot aan een lasmanipulator en ook buizen kunnen gesneden worden.

Schuren
De vlakken en lassen opruwen ter voorbereiding van oppervlakte behandeling. Met een schuurkop op de cobot is dit mogelijk.

Poppen
De cobot kan het werkstuk aanduwen voor er gepopt wordt. Bevestig een pompnageltang voor het zoeken of uithalen van pompnagels uit een sorteerunit. 

Gerealiseerde projecten

Elektrolas heeft in een korte periode al meer dan 20 cobots in laswerkplaatsen geïntegreerd. Wij leveren cobot oplossingen vanuit expertise op lasgebied. Samen met de klant zoeken we naar de beste lasoplossing voor zijn productieproces. 
 
 • We stellen altijd een demo voor.
 • Tijdens die demo tonen onze lastechneuten de oplossing voor je vraagstuk.
 • Binnen 3 weken wordt de cobot geleverd.
 • Binnen 4 uur heeft Elektrolas de cobot geïnstalleerd.
 • De basistraining is binnen 4 uur voltooid.
 • Voor vragen zijn we 24/7 bereikbaar.

Iedere dag werken we bij Elektrolas aan de laswerkplaats van morgen waar automatisering een belangrijk thema is. Met onze lastechnische kennis en als gecertificeerd systeem integrator van Universal Robots kunnen wij ieder metaalbedrijf adviseren bij de integratie van een cobot.

Bekijk een van onze businesscases.
 

Een kind kan de las doen

De jeugd al vroeg enthousiast maken voor techniek en lassen in het bijzonder. Dat vinden we belangrijk bij Elektrolas. Daarom organiseren we twee keer per jaar, in de voorjaars- en najaarsvakantie, voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar een laagdrempelige educatieve sessie. 

Daarnaast staan we met de cobot op open dagen van relaties en scholen. Met ONE software kan een kind de las doen! Als aandenken krijgen ze hun eigen geprogrammeerde en gelaste naamplaatje mee naar huis. Heb je een leuk initiatief waar wij aan bij kunnen dragen met onze aanwezigheid met de cobot? Laat het ons weten via info@elektrolas.com.

Beleef de 2e editie van Kind kan de las doen.

Kom langs voor een demo

Heb jij een vraagstuk of een product waarbij de cobot wellicht de oplossing kan zijn? Of wil je automatiseren en meer te weten komen over de mogelijkheden van de cobot? Kom gerust langs voor een demo. Maak van te voren wel even een afspraak.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.