Lassen met een cobot: automatisering in de laswerkplaats

Er is steeds meer vraag naar kleinere series met grote diversiteit. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om aan vakmensen te komen. Door te automatiseren en robotiseren kan met minder man meer geproduceerd worden. Repeterend laswerk wordt door de cobot uit handen genomen, waardoor de lasser zich kan richten op het specialistische laswerk. De cobot is ideaal voor het maken van kleine series en levert een constante kwaliteit. Door de lastechnische kennis die Elektrolas in huis heeft ontwikkelen wij met de cobot dé lasoplossing voor jouw productie van morgen. 

Wat is een cobot

De cobot is een collaboratieve robot die samenwerkt met de lasser. Bij het implementeren van een cobot liggen de koste lager dan die van grote industriële robots. De geschatte terugverdientijd is haalbaar binnen 10 á 12 maanden. Door ingebouwde krachtsensoren zijn er geen extra veiligheidsmaatregelen nodig, zoals laserpoorten en hekken. Voordelen van de cobot:
.
 • Werkt samen met de lasser
 • Online (aan de robot) programmeren
 • Open source systeem
 • Lage investering
 • Geen onderhoud aan de arm
 • Mobiel en multifunctioneel

De 6 assen maken het mogelijk om in elke gewenste positie te komen, hierdoor kunnen ook rotaties gemaakt worden. De cobot is eenvoudig te programmeren, makkelijk te verplaatsen en snel in te zetten voor diverse werkzaamheden.

Lees nu meer over de cobot.
Universal Robot UR10e

Lassen met de cobot

Met onze kennis van lastechniek hebben we diverse leveranciers geadviseerd bij de ontwikkeling van de speciale robot toortsen. Zo hebben we er voor gezorgd dat de freedrive op de toorts bevestigd is, is de vorm van de zwanenhals zodanig dat deze in het centrum van de cobot uitkomt en is de toorts robuuster. 

MIG/MAG lassen met lasrookafzuigtoorts
De 8XR MIG Extractor is speciaal gemaakt voor Cobot en Semi-Automatic oplossingen. Het unieke ontwerp van de spuitmond i.c.m. de ClearO2 Wserie 100 en 200 geeft de beste resultaten bij het direct bij de bron afvoeren van dampen. Elektrolas installeert het zo dat de afzuigunit aanslaat zodra de lasser begint met lassen en 5 seconden na het lassen automatisch afslaat.

TIG lassen met koudedraadaanvoerunit
Met automatische draadaanvoer is TIG lassen met de cobot mogelijk. De koudedraadaanvoerunit van Carpano heeft een degelijke 4-rolsaandrijving voor een stabiele draadaanvoer van harde en zachte lasdraden van Ø 0.8 tot 1,6 mm. 1.0-1.2. De draadunit is uitgevoerd met een sterke 100W motor met een Encoder voor een nauwkeurige en digitaal uit te lezen draadsnelheid. Lasstroom en hoogfrequent lopen buiten de unit om, zodat deze het proces niet kunnen verstoren.

Onze cobot kan meer!

De cobot UR10e kan kracht uitvoeren en ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om de cobot naast lassen ook in te zetten voor diverse andere werkzaamheden.
 
Stiftlassen
Stiftlassen of boutlassen is een lasprocedé waarbij een metalen staafje vanuit een pistool aan een ondergrond wordt gehecht.

Snijden
Met een plasmatoorts kan de cobot op de gewenste plekken gaten snijden. Koppel de cobot aan een lasmanipulator en ook buizen kunnen gesneden worden.

Schuren
De vlakken en lassen opruwen ter voorbereiding van oppervlakte behandeling. Met een schuurkop op de cobot is dit mogelijk.

Poppen
De cobot kan het werkstuk aanduwen voor er gepopt wordt. Bevestig een pompnageltang voor het zoeken of uithalen van pompnagels uit een sorteerunit. 

Pick & Place
De cobot kan met een grijper of zuignapje buisjes, maar ook droog plaatstaal oppakken en neerzetten.
Elektrolas Certified System Integrator Universal Robots

Elektrolas biedt meer dan alleen hardware

Wij zijn een gecertificeerde systeem integrator van Universal Robots. Dé wereldwijde marktleider op het gebied van cobots. Elektrolas levert cobot oplossingen vanuit expertise op lasgebied. Samen met de klant zoeken we naar de beste oplossing voor zijn productieproces. 

Elektrolas levert meer dan alleen hardware:
 • We trainen je medewerkers.
 • We blijven betrokken.
 • We schrijven programma’s (denk aan meerlaags lassen, lasnaadzoeken).

De UR cobot is er in meerdere types. Voor de laswerkplaats adviseren wij de UR10e. Type 10 heeft het grootste bereik en de 'e' geeft aan dat de cobot kracht kan uitvoeren (tot 100newton) en ontvangen. Hierdoor is de cobot in staat de lasnaad te zoeken en is hij minder gevoelig voor afwijkingen in het product.

Kom eens langs voor een demo!

Gerealiseerde projecten

Elektrolas heeft in een korte periode al meer dan 20 cobots in laswerkplaatsen geïntegreerd. Wij leveren cobot oplossingen vanuit expertise op lasgebied. Samen met de klant zoeken we naar de beste lasoplossing voor zijn productieproces. 
 
 • We stellen altijd een demo voor.
 • Tijdens die demo tonen onze lastechneuten de oplossing voor je vraagstuk.
 • Binnen 3 weken wordt de cobot geleverd.
 • Binnen 4 uur heeft Elektrolas de cobot geïnstalleerd.
 • De basistraining is binnen 4 uur voltooid.
 • Voor vragen zijn we altijd bereikbaar.

Iedere dag werken we bij Elektrolas aan de laswerkplaats van morgen waar automatisering een belangrijk thema is. Met onze lastechnische kennis en als gecertificeerd systeem integrator van Universal Robots kunnen wij ieder metaalbedrijf adviseren bij de integratie van een cobot.

 

Een kind kan de las doen

De jeugd al vroeg enthousiast maken voor techniek en lassen in het bijzonder. Dat vinden we belangrijk bij Elektrolas. Daarom organiseren we twee keer per jaar, in de voorjaars- en najaarsvakantie, voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar een laagdrempelige educatieve sessie. 

Daarnaast staan we met de cobot op open dagen van relaties en scholen. Met ONE software kan een kind de las doen! Als aandenken krijgen ze hun eigen geprogrammeerde en gelaste naamplaatje mee naar huis. Heb je een leuk initiatief waar wij aan bij kunnen dragen met onze aanwezigheid met de cobot? Laat het ons weten via info@elektrolas.com.

Beleef de 2e editie van Kind kan de las doen.

Kom langs voor een demo

Heb jij een vraagstuk of een product waarbij de cobot wellicht de oplossing kan zijn? Of wil je automatiseren en meer te weten komen over de mogelijkheden van de cobot? Kom gerust langs voor een demo. Maak van te voren wel even een afspraak.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.