Wat is een cobot?

Wat is een cobot? Een cobot is een collaboratieve robot die samenwerkt met de lasser. Dat betekent dat een cobot naast- en met mensen kan werken. Daarnaast zijn de cobots ook voorzien van ingebouwde veiligheidsmaatregelen, zoals een veiligheidsstop en instelbare veiligheidslimieten. De instelbare veiligheidslimieten reageert op tegendruk. Hierdoor is het mogelijk om de cobotarm met de hand tegen te houden.

Ook is de cobot voorzien van 6 diverse assen. Deze assen zorgen ervoor dat de cobot flexibel is en op elke positie kan komen. Daarbij kan de cobot ook aan iedere gewenste rotatie voldoen. Tevens, is de cobot eenvoudig te programmeren, makkelijk te verplaatsen en snel in te zetten voor diverse werkzaamheden.

Cobot vs industriële robot?

Industriële robots zijn voornamelijk grote robots die onder andere ingezet worden in de staal- en auto-industrie. Hierbij moet u denken aan robots die voor zware werkzaamheden ingezet worden, zoals het lassen van auto-onderdelen of voor de carrosserie. Hierbij gaat het om robots die vastgekoppeld staan op een plek. Hierdoor moeten de robots over veiligheidsschermen beschikken om de werknemers een optimale veiligheid aan te bieden.

Hierbij een aantal belangrijke voordelen van de cobot:

  • Eenvoudig te programmeren
  • Snelle set-up
  • Van afstand te besturen
  • Neemt weinig ruimte in
  • Snelle terugverdienperiode (ROI)
Wat is een cobot?

Wat kost een cobot?

Bij het implementeren van een cobot liggen de koste lager dan die van grote industriële robots. Dit komt doordat er geen beveiligingshekken geplaatst hoeven te worden. Ook is een cobot kleiner en dus eenvoudiger te plaatsen. Hierdoor bespaar je zowel tijd als geld, waardoor je ook in andere zaken kunt investeren.
De geschatte terugverdientijd is haalbaar binnen 10 á 12 maanden. Dit is afhankelijk van de aantal uren dat een cobot per dag inzet wordt.

Cobot: consistentie en kwaliteit

De cobot heeft altijd dezelfde kracht en beweging, die van tevoren door de gebruiker geprogrammeerd kan worden. Hierdoor levert de cobot een constante kwaliteit op. Dus als consistentie en kwaliteit in jouw productie van belang is, dan is een cobot een perfecte keuze.

Cobot eenvoudig programmeren

Je hoeft geen programmeur te zijn om met de cobot te kunnen werken. Binnen slechts enkele uren is de basis al onder de knie. Verdere training is mogelijk, maar het is vooral aan de lasser zelf om ermee aan de slag te gaan. Bij installatie van de cobot trainen we je medewerkers. Er zijn verschillende programmeer- / software opties:

Met behulp van een software wordt het programmeren van de cobot kinderlijk eenvoudig. Met behulp van éénknopsbediening stel je de las- en luchtpunten in. Dit is uitermate geschikt voor MIG/MAG lassen met de cobot. In de video laten we zien hoe het werkt.

Cobot lasnaad lassen

De lasnaad zoeken met de Cobot is een makkelijke oplossing voor het lokaliseren van het werkstuk, wanneer de locatie van de lasnaad niet altijd hetzelfde is. Dit kan met het originele programma van de UR10e. Zoeken wordt door Elektrolas gebruikt om de UR Cobot te leren waar een onderdeel zich in de ruimte bevindt.

In Zoeken worden twee zoekacties uitgevoerd over de 2 gewenste assen (X/Y/Z), van het gereedschap, om de locatie van het onderdeel ten opzichte van de robot te bepalen. De locaties worden vervolgens aangebracht op het laspad om te verzekeren dat het pad is uitgelijnd met het onderdeel. Ideaal voor producten waarvan je weet dat ze niet geheel maatvast zijn, of dat er afwijkingen kunnen optreden. Geen extra kosten omdat dit in de standaard software van UR is opgenomen.

lassen met de cobot
Cobot aan het lassen

Cobot lassen

Met onze kennis van lastechniek hebben we diverse leveranciers geadviseerd bij de ontwikkeling van de speciale robot toortsen. Zo hebben we er voor gezorgd dat de freedrive op de toorts bevestigd is, is de vorm van de zwanenhals zodanig dat deze in het centrum van de cobot uitkomt en is de toorts robuuster. 

MIG/MAG lassen met lasrookafzuigtoorts
De 8XR MIG Extractor is speciaal gemaakt voor Cobot en Semi-Automatic oplossingen. Het unieke ontwerp van de spuitmond i.c.m. de ClearO2 Wserie 100 en 200 geeft de beste resultaten bij het direct bij de bron afvoeren van dampen. Elektrolas installeert het zo dat de afzuigunit aanslaat zodra de lasser begint met lassen en 5 seconden na het lassen automatisch afslaat.

TIG lassen met koudedraadaanvoerunit
Met automatische draadaanvoer is TIG lassen met de cobot mogelijk. De koudedraadaanvoerunit van Carpano heeft een degelijke 4-rolsaandrijving voor een stabiele draadaanvoer van harde en zachte lasdraden van Ø 0.8 tot 1,6 mm. 1.0-1.2. De draadunit is uitgevoerd met een sterke 100W motor met een Encoder voor een nauwkeurige en digitaal uit te lezen draadsnelheid. Lasstroom en hoogfrequent lopen buiten de unit om, zodat deze het proces niet kunnen verstoren.

Contact

Bij vragen of opmerkingen over de cobots, dan helpen wij je graag verder. Onze specialisten staan klaar om je verder te helpen!

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.