Lasverbetertraject voor oplassen van hardox bij trucks


BAS Truck Center is binnen de transportsector één aanspreekpunt voor alle ondersteunende diensten rond aanschaf, inzet en onderhoud van transportmaterieel. Naast in- en verkoop van nieuwe en gebruikte trucks, trailers en bedrijfswagens verleent Bas Truck Center ook onderhouds- en reparatieservices aan alle merken voertuigen, zodat die veilig de weg op kunnen.
 

Lastechniek en materiaalkennis verbeteren

Paul Lunenburg, Vestigingsmanager van Veldhoven en Son, legt uit waarom een lasverbetertraject is gestart. “We wilden de expertise op het gebied van lassen verbreden. De lasintensiteit focuste zich met name op twee monteurs en vormde daarmee een dusdanig risico voor de toekomst van het bedrijf. We moesten gaan zorgen dat het basisniveau van meerdere monteurs omhoog gebracht zou worden op het gebied van materiaalkennis en de laskwaliteit om voor onze klanten de juiste oplossing te kunnen bieden. Zo zijn er namelijk meer monteurs inzetbaar voor laswerkzaamheden. Gezien de complexiteit van onze werkzaamheden en het materiaal waarmee wij lassen red je dat niet met een basistraining en zijn we een op maat gemaakt opleidingstraject van 10 weken aangegaan.” 
 

Praktische insteek 

Het lasverbetertraject heeft in de avonduren en op locatie bij BAS Truck Center plaatsgevonden en dat is een bewuste keus geweest. “Het mooie van dit opleidingstraject is de praktische insteek van de traingen. Onze monteurs hebben niet urenlang in de schoolbanken gezeten, maar na werktijd in onze werkplaats met echte trucks, met hun eigen lasapparatuur en materiaal lastraining gekregen.” Aldus Paul Lunenburg. Hij vervolgt: “Omdat wij hier best wel wat specialistisch materiaal hebben als bijvoorbeeld hardox hebben we de hulp ingeroepen van een professioneel en gespecialiseerd bedrijf om dit goed te kunnen doen.” Tijdens het lasverbetertraject zijn operationele vraagstukken beantwoord, over een breder team de materiaalkennis verhoogd en is op een andere manier geleerd te lassen. De eerste paar sessies waren gericht op de standaardproducten als strips om vervolgens op de voertuigen te  oefenen.
 
  
Slijtage duidelijk zichtbaar. 
Honingraat hoort 10mm dik te zijn, 
maar is zo afgesleten dat het
gespleten is en er een soort lipje
is ontstaan.
 
Flexibiliteit van een Lasverbeter-
traject, op locatie te verzorgen. 
Les elektrode lassen voor onderweg. 

Zelfverzekerde monteurs

Na een aantal trainingen was er al zichtbaar resultaat vertelt Paul. “Wat je ziet is de zekerheid bij de monteurs die hebben deelgenomen aan het lasverbetertraject. Ze beschikken nu over meer kennis en kunde. Van Paul Cieraad, die hier de trainingen heeft verzorgd vanuit Elektrolas, hebben we nog een naslag werk ontvangen. Hierin kunnen onze monteurs in één oogopslag een aantal hoofdcomponenten zien die zijn toegespitst op onze toepassingen.” 
 

Minder stilstand

Dat het lasverbetertraject ook op langere termijn nog zijn vruchten af zal werpen is Paul heel stellig over “De kwaliteit van ons laswerk is verhoogd en daardoor de kans op nieuwe reparatie verkleind. De meeste voertuigen hier die gelast moeten worden zitten in een centraal onderhoudscontract vanwege de redelijk zware inzet van deze voertuigen. Mining bijvoorbeeld is een toepassing die redelijk zwaar is en daarvoor hebben we goed kwalitatief afgeleverd werk nodig om die voertuigen niet steeds weer terug te krijgen in de werkplaats. Stilstand is achteruitgang voor onze klanten, dus die wagens moeten blijven draaien. Dat vinden we belangrijk. Voor de langere termijn verwacht ik dan ook een kostendaling op de reparatiepunten en efficiëntie voor de klant.” 
 

Doorpakken

BAS Truck Center heeft 4 vestigingen in Nederland. De resultaten door het Lasverbetertraject dat in Veldhoven heeft plaatsgevonden zijn zo goed dat er ook Lasverbetertrajecten in de andere vestigingen gaat plaatsvinden.
 
Wil je weten wat een lasverbetertraject voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met Monique Bernard via 0416-235036 of laat ons contact met jou opnemen.