Thije van Delft


“Onze klanten moeten laagdrempeligheid ervaren
bij service en onderhoud door Elektrolas.” 


Thije van Delft
Teamleider Techniek


T: +31 (0)631901356
E: thije@elektrolas.com

Ook schijnbaar impulsieve beslissingen neem ik nooit ondoordacht

Leergierig, initiatiefrijk, klantgericht en een tikje eigenzinnig. Dat is al snel de conclusie na een ontmoeting met Thije van Delft, teamleider techniek bij Elektrolas. “Ik begon in 2014 bij Elektrolas als monteur, toen ik op zoek was naar een nieuwe uitdaging. Toen het serviceteam steeds verder groeide kreeg ik in 2019 de kans om teamleider te worden. Samen met mijn collega’s zorg ik voor continuïteit in het machinepark van onze klanten.”
 
Servicedienst
“De servicedienst van Elektrolas zorgt voor reparatie en onderhoud van alle lasapparatuur. Omdat we een uitgebreid onderdelenmagazijn hebben, kunnen we onze klanten snel van dienst zijn. En mocht een reparatie wat langer duren, dan hebben we vervangende apparatuur beschikbaar. Naast reparaties en onderhoud verricht ons serviceteam veiligheidskeuringen en verificaties volgens de geldende NEN-normen. Wordt een nieuw apparaat geleverd, dan zorgen we voor de inbedrijfstelling en de aanpassingen aan software en hardware. De historie van reparaties, onderhoud en keuringen leggen we overzichtelijk vast in Onze Lasportal.”
 
Opleiding
Thije en techniek. “Thuis in Waalwijk was ik de enige jongen tussen drie zussen. Als kind hielp ik mijn vader mee bij de restauratie van oude Peugeots en laste ik skelters. Het past bij mij om veel dingen zelfstandig op te lossen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met mijn gehoor; ik ben slechthorend geboren. Dat zorgde voor een bepaald sociaal isolement. Ik ging naar het speciaal onderwijs in Sint-Michielsgestel, waardoor mijn sociale kring ook niet echt om de hoek te vinden was. Toch heeft die opleiding mij veel gebracht. Deze VMBO Techniek zette mij namelijk op het juiste spoor, zodat ik na mijn diploma kon doorstromen naar een reguliere ROC voor de opleiding Constructiebankwerker. Aansluitend werd ik monteur bij een bedrijf in hydraulische systemen, totdat ik toe was aan de vervolgstap. Deze vond ik bij Elektrolas en heb de eerste vier jaar mijn monteursfunctie gecombineerd met de studie MBO 4 Werktuigbouwkunde.”
 
Laagdrempeligheid
“Bij Elektrolas heb ik volop uitdaging in mijn werk. Ik vind het mooi om - samen met mijn collega’s - ideeën te ontwikkelen die ons werk beter maken. Beter voor onze klanten, bedoel ik. Zij moeten laagdrempeligheid ervaren bij service en onderhoud door Elektrolas. Verantwoordelijkheid daarin vind ik super, en die ruimte krijg ik hier. Een voorbeeld: in 2019 kreeg ik de mogelijkheid om de baan op te gaan en mijn bedrijfswagen opnieuw in te richten. Ik ging niet alleen aan de slag met de servicebus zelf, maar ook met de werkprocessen eromheen. Zoals digitale werkbonnen, waarmee wij een van de eersten waren, en een voorraadsysteem voor het materiaal in onze servicewagens, zodat onze monteurs nooit meer misgrijpen. In datzelfde jaar kwam de vraag of ik teamleider wilde worden. Het serviceteam bestaat uit een team van fijne gemotiveerde collega’s, dus dat wilde ik wel.”
 
Verbetermogelijkheden
“De werkgeversstijl van Elektrolas leidt tot persoonlijke ontwikkeling. Ik ben ook niet het type dat onze servicemonteurs doorlopend op de nek zit, want zij hebben heel veel bagage en ervaring en volgen periodiek trainingen en cursussen. Wat ik gaandeweg heb geleerd, is de manier waarop ik mijn voorstellen communiceer. Hoe ik de verbetermogelijkheden op mijn afdeling te lijf ga? Door afwegingen te maken en kloppende structuren te bedenken. Als ik denk dat iets een goede oplossing is, zoek ik de beren op de weg. Zijn die er niet, dan deel ik het plan met het team. Ook schijnbaar impulsieve beslissingen neem ik dus nooit ondoordacht. Onderling delen we bovendien kennis. We zeggen wel eens gekscherend: als het zweet op onze ruggen staat en we niet uit een ingewikkeld probleem komen, dan is dát het moment om elkaars hulp in te roepen. Zo is er geen situatie die ons serviceteam niet kan tackelen.”
 
Toekomst
“De klant van morgen stelt steeds meer eisen. Op de werkvloer wordt software steeds belangrijker bij de aansturing van lasmachines; deze staan in direct contact met de tekenkamer. Met het lasdatamanagementsysteem worden lasgegevens geregistreerd. Daarin wordt vastgelegd welke lasser wanneer aan welk project heeft gewerkt, met welke machine en met welke parameters. Dat zorgt voor een betere traceerbaarheid en meer inzicht in kwaliteit en doorlooptijden. Voor het vergroten van de capaciteit zetten we steeds vaker cobots in. Deze collaboratieve robots leveren een constante kwaliteit en kunnen zowel mét als náást mensen werken. Cobots zijn kleiner en lichter dan industriële robots en hebben ingebouwde veiligheidsvoorzieningen. Ze zijn gemakkelijk te programmeren en kunnen worden ingezet voor lassen, slijpen en lijmen, maar ook voor het laden en ontladen van CNC freesmachines. Binnen Elektrolas leidt verdere digitalisering van het voorraadbeheer tot nieuwe mogelijkheden op servicegebied. Misschien ontwikkelen we wel een soort McDrive voor onderhoud en onderdelen. Hoe intensief wij blijven doorgroeien, kan ik natuurlijk niet voorspellen, maar in verband met een redelijke aanrijtijd is het praktisch als we onze serviceklanten binnen een straal van zo’n 50 kilometer kunnen bedienen. Eén ding is zeker: Elektrolas blijft werken aan continuïteit in de laswerkplaats van de toekomst.” 


Meer info over Servicedienst
Meer info over Automatisering
 

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.