Lasverbetertraject BekkerLaGram Waalwijk


BekkerLaGram wil kwaliteit verbeteren met het lasverbetertraject

BekkerLaGram uit Waalwijk is ontwerper, producent en leverancier van al het materieel dat gebruikt wordt bij afvalinzameling, industriële reiniging, riool- en wegenreiniging. Dit materieel wordt gekenmerkt door een hoge kwaliteit en betrouwbaarheid waardoor BekkerLaGram een vooraanstaande positie op de nationale en internationale markt inneemt. Toch vond de leiding van het bedrijf, dat al bijna 50 jaar actief is, het nodig om met name de laskwaliteit te verbeteren. Wil je weten waarom en hoe? Meewerkend voorman Mario IJpelaar vertelt.
 

Jarenlang geroutineerde manier van werken

Meewerkend voorman Mario IJpelaar legt uit waarom is besloten het lasverbetertraject in te gaan. “We werken hier met veel mensen die al heel lang bij het bedrijf zitten. En wat krijg je dan? Deze mensen hebben in de loop der tijd zich iets aangeleerd en blijven daarmee doorgaan. Op een gegeven moment waren de lasmachines die we al heel lang gebruikten, aan vervanging toe. Toen ben ik met een collega bij Elektrolas gaan kijken naar wat voor ons de beste machines zouden zijn. Dat werden lasmachines van EWM, puls MIG/MAG machines. Wij vonden die machines helemaal het einde, maar het personeel had zoiets van ‘wat moet ik hiermee’. Omdat we zoveel vragen kregen over die nieuwe lasmachines moesten we wat gaan doen. Elektrolas is bij ons een paar keer tekst en uitleg komen geven en daarna liep het al een heel stuk beter. Maar er was nog meer ruimte voor verbetering. Daarom zijn we het lasverbetertraject in gegaan.”
 

Verhoogde productiviteit door meer kennis

Het lasverbetertraject is op locatie bij Elektrolas gedaan. Mario IJperlaar legt uit waarom. “Als je zoiets extern doet kijken de mensen er toch heel anders tegenaan als wanneer je dat op de eigen werkvloer en met eigen mensen doet. Vreemde ogen dwingen.” Het traject bestond uit twee delen. “We hebben een stuk theorie gehad, puur over het lassen. Daarna zijn we de praktijk ingegaan. Hoe doe je een hoeklas, wat is de snelheid van de machine, hoe houd ik mijn toorts. Als je bijvoorbeeld al 30 jaar op een bepaalde manier last, wil dat nog niet zeggen dat je weet hoe je dat met een puls MIG/MAG machine moet doen. Wij deden dat als maar zwaaiend en brachten veel temperatuur in. Daarom duurde het veel langer voordat het werkstuk uiteindelijk klaar was. Met de EWM pulsmachines is het een kwestie van starten en een lijn trekken. Dat hebben we tijdens het lasverbetertraject geleerd: hoe ga ik met de lasmachine om en hoe leg ik met die machine mijn las.”
 

Iedereen deed mee aan het lasverbetertraject

Vooraf is bij BekkerLaGram vastgesteld waar het lasverbetertraject aan moest voldoen. “Wij wilden dat onze mensen een nette lassnoer konden maken, met de juiste inbranding”, aldus Mario IJpelaar. “En natuurlijk hoe ze met die nieuwe apparatuur om moesten gaan. Daar ging het ons om. Iedereen was daar na afloop zeer tevreden over. En het leuke was, dat, hoewel men niet verplicht was om mee te doen, iedereen aan het traject heeft deelgenomen, ondanks dat het in de avonduren gebeurde. Dat komt, omdat de mensen ook zelf wel beseften dat het laswerk af en toe niet aan hun verwachtingen voldeed.” 
 

Vervolgtraject bij Elektrolas

Mario IJpelaar is zeer te spreken over de samenwerking met Elektrolas. Daarom kijkt hij samen met Elektrolas naar een vervolgtraject. “Ik heb tekeningen gemaakt van moeilijke situaties die ik op de werkvloer tegenkom. Hoe moeten wij die lassen. Moet je denken aan staal op roestvast staal of  rvs platen van twaalf dik op een stalen strip van vier dik, boven je hoofd of in een moeilijke hoek, dat soort dingen. Daar zou ook zeker een volgend traject voor kunnen komen.” 


Meer weten over het lasverbetertraject en wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met Michael Hagelaars via 0416-336777 of laat ons contact met jou opnemen.