Allround lasser: voor specialistisch en gecertificeerd laswerk

Een allround lasser is een lasser die werkt volgens technische specificaties en kwaliteitsnormen. Daarnaast begeleid je ook beginnende lassers. Je brengt jouw kennis over, helpt hen op weg en je controleert het werk. Een allround lasser last zelf zowel productiewerk als maatwerk. Het is gecertificeerd laswerk dat moet voldoen aan kwaliteitseisen en veiligheidsvoorschriften. Een allround lasser is werkzaam bij bedrijven of afdelingen gespecialiseerd in plaat- of constructie- of installatiewerk, waar lassen een onderdeel is van het productieproces. Maar ook in de petrochemische industrie en de offshore.

Wat doet een allround lasser

De allround lasser werkt vaak in een combinatiefunctie als lasser/constructiebankwerker of lasser/meewerkend voorman. Opdrachten worden zelfstandig uitgevoerd. Hij maakt vaak specialistisch, gecertificeerd laswerk. Leest lastechnische tekeningen en lasmethodebeschrijvingen (WPS) en kan deze interpreteren. De allround lasser maakt, repareert en pas constructieonderdelen aan door toepassing van diverse technieken. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
  • Voorbewerken
  • Vervormen
  • Lassen
  • Afwerken

De allround lasser ontvangt opdrachten an bedrijfsbureau, meewerkend lasvoorman en/of werkplaatschef. Verantwoording legt de allround lasser af aan de meewerkend lasvoorman en/of werkplaatschef.

De competenties van een allround lasser

Voor goed vakmanschap is het noodzakelijk dat de persoon over competenties beschikt die bepalend zijn voor de functie, het beroep. Een allround lasser dient te beschikken over:

Zelfstandigheid
De aanpak van je werkzaamheden hangt af van de situatie of wordt vooraf besproken. Eigen inbreng in de werkwijze en het oplossen van problemen doe je op basis van inzicht en ervaring.

Complexiteit
Lassen op moeilijk toegankelijke plaatsen is geen probleem. Complex laswerk kun je tot een goed resultaat brengen met oog voor kwaliteit.

Wat behoort tot de opleiding allround lasser

Om te kunnen groeien in het vak en over de juiste competenties te beschikken is voor de basislasser een leertraject uitgezet. Dit bestaat uit lasopleidingen, lascursussen en workshops.
 
Door te groeien in het werk wordt het talent ontwikkelt, het vakmanschap stijgt, de waardering wordt groter, andere verbanden worden gelegd en oplossingen worden sneller gevonden.

Doorgroeimogelijkheden voor een allround lasser

Ben je ambitieus en wil je doorgroeien binnen de lastechniek. Dan zijn er verschillende functies / beroepen waarvoor je door kunt leren:
 
Elektrolas ondersteund operationeel en kaderpersoneel de juiste stappen te kunnen maken door hun vakkundig op te leiden.

Elektrolas adviseert de juiste route

Door het opleiden van medewerkers projectmatig aan te vliegen ga je strategische beslissingen maken. Wij adviseren je waar je op lange termijn met je medewerkers naar toe kunt werken en welke scholing daarvoor nodig is. We hebben een eigen Vakschool in Waalwijk, waar we alle opleidingen en workshops aanbieden. Hierdoor verloopt de doorstroming van het leertraject heel soepel. Wil je met ons in gesprek voor een traject voor cobot lasser of wil je samen kijken naar je volledige personeelsbestand? Neem contact op met onze afdeling Scholing via 0416-235036 of lasschool@elektrolas.com. Je kunt ook je gegevens achterlaten en dan nemen wij contact op met jou.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.