Pijplasser: gespecialiseerd in het verbinden van buizen

Een pijp lasser is een lasser die gespecialiseerd is in het aan elkaar verbinden van verschillende soorten pijpverbindingen en leidingsystemen. De juiste maatvoering goed kunnen hechten en lassen zijn belangrijke werkzaamheden. De pijp lasser is voornamelijk werkzaam bij constructie- of installatiebedrijven in sectoren als de olie- en gasindustrie, scheepsbouw, chemie en de voedingsindustrie.

Wat doet een pijplasser

De pijp lasser werkt nauw samen met de pijpfitter. Opdrachten worden zelfstandig uitgevoerd. Hij maakt specialistisch en gecertificeerd laswerk. De pijp lasser kan lastechnische tekeningen en lasmethodebeschrijvingen (WPS) lezen en interpreteren. Hij maakt en repareert pijpverbindingen en leidingsystemen. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
  • Hechten
  • Lassen
  • Afwerken
De pijp lasser ontvangt opdrachten an bedrijfsbureau, meewerkend lasvoorman en/of werkplaatschef. Verantwoording legt de pijp lasser af aan de meewerkend lasvoorman en/of werkplaatschef.

De competenties van een pijplasser

Voor goed vakmanschap is het noodzakelijk dat de persoon over competenties beschikt die bepalend zijn voor de functie, het beroep. Een pijplasser dient te beschikken over:

Zelfstandigheid
De aanpak van je werkzaamheden hangt af van de situatie of wordt vooraf besproken. Eigen inbreng in de werkwijze en het oplossen van problemen doe je op basis van inzicht en ervaring.

Specialistische kennis
Pijpen worden vaak worden gebruikt om gevaarlijke materialen te transporteren, die een risico kunnen vormen voor personen en de omgeving als verbindingen of reparaties niet goed worden uitgevoerd. Fouten, zelfs wanneer het niet-gevaarlijke materialen betreft, kunnen zeer problematisch zijn.

 

Wat behoort tot de opleiding pijplasser

Om te kunnen groeien in het vak en over de juiste competenties te beschikken is voor de pijplasser een leertraject uitgezet. Dit bestaat uit lasopleidingen, lascursussen en workshops.
 
Door te groeien in het werk wordt het talent ontwikkelt, het vakmanschap stijgt, de waardering wordt groter, andere verbanden worden gelegd en oplossingen worden sneller gevonden.

Doorgroeimogelijkheden voor een pijplasser

Ben je ambitieus en wil je doorgroeien binnen de lastechniek. Dan zijn er verschillende functies / beroepen waarvoor je door kunt leren:
 
Elektrolas ondersteund operationeel en kaderpersoneel de juiste stappen te kunnen maken door hun vakkundig op te leiden.

Elektrolas adviseert de juiste route

Door het opleiden van medewerkers projectmatig aan te vliegen ga je strategische beslissingen maken. Wij adviseren je waar je op lange termijn met je medewerkers naar toe kunt werken en welke scholing daarvoor nodig is. We hebben een eigen Vakschool in Waalwijk, waar we alle opleidingen en workshops aanbieden. Hierdoor verloopt de doorstroming van het leertraject heel soepel. Wil je met ons in gesprek voor een traject voor cobot lasser of wil je samen kijken naar je volledige personeelsbestand? Neem contact op met onze afdeling Scholing via 0416-235036 of lasschool@elektrolas.com. Je kunt ook je gegevens achterlaten en dan nemen wij contact op met jou.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.