Basislasser: een echte vakman- of vrouw

De basislasser is een lasser die divers productie- en constructie laswerk uitvoert. Hij verbindt onderdelen, meestal plaatmateriaal en hoekprofielen (soms ook pijp), met behulp van verschillende lasprocessen. Het gaat vaak om eenvoudig, niet-gecertificeerd laswerk. De basislasser is te vinden in de werkplaats van bijna alle soorten bedrijven in de metaal waar lassen een onderdeel is van het productieproces. Denk aan constructiebedrijven, bedrijven voor machine- en apparatenbouw, elektrotechniek transport en de scheepsbouw.

Wat doet een basislasser

De basislasser werkt vaak in een combinatiefunctie als lasser/samensteller, lasser/constructiebankwerker of lasser/pijpfitter. Opdrachten worden zelfstandig uitgevoerd. Hij maakt vaak series van hetzelfde product. Vanaf een tekening leest de basislasser welke las hij moet maken. Hij heeft aandacht voor kwaliteit, veiligheid en milieu. De basislasser maakt, repareert en past constructieonderdelen aan door toepassing van diverse technieken. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
 
  • Slijpen (voorbewerking)
  • Lassen (verbinden)
  • Schroeven (verbinden)
  • Boren, frezen, zagen (verspanen)
  • Kanten en zetten (vervormen)

De basislasser ontvangt opdrachten van de meewerkend lasvoorman en/of werkplaatschef, waar hij ook verantwoordelng aan aflegt.

De competenties van een basislasser

Voor goed vakmanschap is het noodzakelijk dat de persoon over competenties beschikt die bepalend zijn voor de functie, het beroep. Een basislasser dient te beschikken over:

Zelfstandigheid
Een basislasser wordt aangestuurd door zijn direct leidinggevende en voert zelfstandig divers productie- en constructie laswerk. 

Complexiteit
De basislasser is fysiek sterk en kan werken op moeilijk toegankelijke plaatsen zowel alleen als in teamverband.

Wat behoort tot de opleiding basislasser

Om te kunnen groeien in het vak en over de juiste competenties te beschikken is voor de basislasser een leertraject uitgezet. Dit bestaat uit lasopleidingen, lascursussen en workshops.
 
Door te groeien in het werk wordt het talent ontwikkelt, het vakmanschap stijgt, de waardering wordt groter, andere verbanden worden gelegd en oplossingen worden sneller gevonden.

Doorgroeimogelijkheden voor een basislasser

Ben je ambitieus en wil je doorgroeien binnen de lastechniek. Dan zijn er verschillende functies / beroepen waarvoor je door kunt leren:
 
Elektrolas ondersteund operationeel en kaderpersoneel de juiste stappen te kunnen maken door hun vakkundig op te leiden.

Elektrolas adviseert de juiste route

Door het opleiden van medewerkers projectmatig aan te vliegen ga je strategische beslissingen maken. Wij adviseren je waar je op lange termijn met je medewerkers naar toe kunt werken en welke scholing daarvoor nodig is. We hebben een eigen Vakschool in Waalwijk, waar we alle opleidingen en workshops aanbieden. Hierdoor verloopt de doorstroming van het leertraject heel soepel. Wil je met ons in gesprek voor een traject voor cobot lasser of wil je samen kijken naar je volledige personeelsbestand? Neem contact op met onze afdeling Scholing via 0416-235036 of lasschool@elektrolas.com. Je kunt ook je gegevens achterlaten en dan nemen wij contact op met jou.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.