Lasinspecteur: inspecties coördineren en uitvoeren

Een lasinspecteur is verantwoordelijk voor het coördineren en uitvoeren van onafhankelijke inspecties op alle lastechnische activiteiten. Gedurende het hele project is de lasinspecteur de expert. Een lasinspecteur wordt aangesteld door het bedrijf of de klant. De lasinspecteur stelt in de voorbereidingsfase de kwaliteitsplannen en het inspectie- en testplan (ITP) op, waarin de eisen worden vastgelegd voor het product en de manier waarop dat geborgd gaat worden. De lasinspecteur is te vinden in elk bedrijf dat lasverbindingen maakt of laat maken.

Wat doet een lasinspecteur

De lasinspecteur controleert alle onderwerpen die in de kwaliteitsplannen zijn opgenomen. Dit houdt in het toetsen van de naleving en dit wordt besproken en gerapporteerd. De kwaliteitsafnames en afnames van destructief onderzoek (DO) en niet destructief onderzoek (NDO) worden georganiseerd, gecoördineert en gerapporteerd door de lasinspecteur. De belangrijkste werkzaamheden zijn:
  • Interpreteren van tekeningen en specificaties
  • Controleren van lasmethodebschrijvingen en lassers certificaten
  • Voorbereiden van inspectie procedures voor, tijdens en na het lassen

De lasinspecteur is werkzaam op de kwaliteitsafdeling van een bedrijf, bij certificerende organisaties en als zelfstandige.

Welke competenties heeft een lasinspecteur

Voor goed vakmanschap is het noodzakelijk dat de persoon over competenties beschikt die bepalend zijn voor de functie, het beroep. Een cobot lasser dient te beschikken over:

Communicatief
Communiceren en instrueren van personeel, gesprekken met leveranciers, mondeling en schriftelijk rapporteren is van belang. Je bent tactvol en correct.

Gestructureerd
Certificaten van lastoevoegmaterialen, lasprocedures, geldige kwalificaties, werkinstructies en de traceerbaarheid van producten dient op orde te zijn.

Onafhankelijkheid
Kwaliteit vergt een onafhankelijk oordeel, zonder verkoopdoelstellingen. Het is kwalitatief goed of niet goed, daar zit niks tussenin.

Wat behoort tot de opleiding lasinspecteur

Om te kunnen groeien in het vak en over de juiste competenties te beschikken is voor de cobot lasser een leertraject uitgezet. Dit bestaat uit lasopleidingen, lascursussen en workshops.
 
Door te groeien in het werk wordt het talent ontwikkelt, het vakmanschap stijgt, de waardering wordt groter, andere verbanden worden gelegd en oplossingen worden sneller gevonden.

Doorgroeimogelijkheden voor een lasinspecteur

Een lasinspecteur kan niet zozeer meer doorgroeien naar een hogere functie, het komt dan aan op het specialiseren in bepaalde lastechnische gebieden.

Elektrolas adviseert de juiste route

Door het opleiden van medewerkers projectmatig aan te vliegen ga je strategische beslissingen maken. Wij adviseren je waar je op lange termijn met je medewerkers naar toe kunt werken en welke scholing daarvoor nodig is. We hebben een eigen lasschool in Waalwijk, waar we alle opleidingen en workshops aanbieden. Hierdoor verloopt de doorstroming van het leertraject heel soepel. Wil je met ons in gesprek voor een traject voor cobot lasser of wil je samen kijken naar je volledige personeelsbestand? Neem contact op met onze afdeling Scholing via 0416-235036 of lasschool@elektrolas.com. Je kunt ook je gegevens achterlaten en dan nemen wij contact op met jou.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.