Persoonlijke beschermingsmiddelen

Een lasser krijgt bij veel van zijn werkzaamheden te maken met het dragen van Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). 

In de Arbowet is vastgelegd dat een werkgever persoonlijke beschermingsmiddelen moet verstrekken die voldoen aan de eisen van het warenbesluitweg persoonlijke beschermingsmiddelen 2018. Dit is gebaseerd op de Europese regelgeving.

Alle producten die worden gebruikt voor persoonlijke bescherming moeten worden gemarkeerd met de juiste CE-basismarkering en uitgebreid als de toepasselijke norm daar om vraagt volgens het beoogde gebruik.



 

Verplichting werkgever/werknemer

Zowel de werkgever als de werknemer hebben een aantal taken waaraan hun moeten voldoen rondom persoonlijke beschermingsmiddelen.

Werkgever:
  • De werknemer gratis voorzien van de benodigde PBM`s.
  • Houdt toezicht op het juiste gebruik van de PBM`s
  • Maakt afspraken met betrekking tot onderhoud en vervangen met de werknemers.
  • Het geven van voorlichting en instructies hierover.
  • Geeft aan in welke situaties de PBM`s gebruikt moeten worden.

Werknemer:
  • De door de werkgever vertstrekte PBM`s op de juiste manier gebruiken en onderhouden.
  • Deel te nemen aan instructies en voorlichting over de PBM`s.
  • Te controleren of een CE markering aanwezig is en in de goede staat verkeren.

Gehoorbescherming

Een normaal gesprek voeren levert een geluidsniveau op van ongeveer 60 decibel (dB). Een geluiddosis van 80 dB wordt als veilige grens beschouwd in de Arbo wet. Het risico van blijvende gehoorschade begint bij een dagelijkste geluidsdosis van 80 dB. Een werkgever is verplicht om bij meer dan 80 dB gehoorbescherming aan te bieden. Elke 3 decibel erbij is een verdubbeling van het geluidsvolume, waardoor vanaf 83 dB nog maar maximaal 4 uur zonder gehoorbescherming gewerkt mag worden en bij meer dan 85 Db moet de werknemer verplicht gehoorbescherming dragen.

Gehoorbescherming dient te voldoen aan de norm EN 352.

Wil je weten welk gehoorbescherming het best past binnen jouw werkzaamheden? Zijn alleen oordoppen voldoende, heb je een gehoorkap nodig of past een gehoorbeugel het beste bij je? 

Gehoorschade als gevolg van lawaai behoort tot de meest voorkomende beroepsziekte in Nederland en is eenvoudig te voorkomen door de juiste gehoorbescherming te dragen. Een werknemer die geen gehoorbescherming draagt, riskeert zijn gezondheid!

 

Handbescherming

Lashandschoenen kunnen worden verdeelt in twee verschillende categorieën, namelijk werkhandschoenen en lashandschoenen. Lashandschoenen moeten hittebestendig zijn. Daardoor zijn ze meestal van leer en is het stiksel vaak van KEVLAR garen. Een handschoen moet bescherming bieden tegen gesmolten metalen lasspetters, UV straling, vuur, hitte, snijden en elektriciteit.


De EN1244 norm is voor lashandschoenen en aanverwante processen. Hiernaast in de afbeelding zie je waar een type A en type B handschoenen minimaal aan moet voldoen. De EN 12477 normaal bestaan uit normen die uit andere EN normen gehaald zijn. Dit zijn de EN 388, EN 407. EN 407, EN 420 en de pr 1149-2.

Bij Elektrolas hebben wij een breed assortiment op het gebied van handschoenen. Zo hebben wij MIG en Tig lashandschoenen maar ook werk en snijbestendige handschoenen. 

Ademhalingsbescherming

Om het inademen van gevaarlijke stoffen te voorkomen die vrijkomen tijdens het lassen is het belangrijk om ademhalingsbescherming te dragen. Tijdens het lassen kunnen stoffen zoals giftige gassen, fijne staalstof en zware metalen vrijkomen.  Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid als je ze inademt. 

Ademhalingsbescherming kan bestaan uit een ademhalingsmasker of een ademhalingsapparaat, afhankelijk van de omstandigheden waaronder je aan het lassen bent. Het is belangrijk om de juiste ademhalingsbescherming te kiezen die geschikt is voor de stoffen waarmee je werkt, en om ervoor te zorgen dat het goed is aangesloten en correct wordt gebruikt om optimale bescherming te bieden

Gezichtsbescherming

Om je ogen en gezicht tijdens het lassen te beschermen tegen gevaarlijke stoffen is het belangrijk om de juiste gezichtsbescherming te dragen.

Tijdens het lassen kan er licht van hoge intensiteit vrijkomen, wat kan leiden tot verbranding van de ogen en het gezicht. Er kan ook staalstof vrijkomen, wat kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en ogen. Daarom is het belangrijk om gezichtsbescherming te dragen, zoals een lasbril of een lasschield.

Het is ook belangrijk om de bescherming goed te onderhouden en te vervangen als het beschadigd is of als het niet goed meer werkt. Zo kun je ervoor zorgen dat je optimaal beschermd bent tijdens het lassen.
Veiligheidsexpert Denny

De veiligheid van jouw laswerkplaats verbeteren?

Heb jij een vraagstuk op het gebied van veiligheid? Wij delen graag onze expertise zodat je aan alle veiligheidseisen kan voldoen. Bel, mail of laat een terugbelverzoek achter. Onze veiligheidsexpert Denny helpt je graag verder!

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas