Veiligheid en Gassen

Het is van belang om te weten dat sommige gassen die gebruikt worden potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers als ze niet correct worden behandeld. Bijvoorbeeld, acetyleen is een brandbare gas die gebruikt wordt als brandstof voor sommige soorten lassen. Als het niet correct wordt behandeld, kan het explosies veroorzaken.

Het is daarom crusiaal om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met gassen. Dit kan onder andere omvatten het gebruik van gasdetectors, het naleven van veiligheidsprocedures en het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen zoals gasmaskers.

Het is ook belangrijk om gasflessen op de juiste manier op te slaan en te transporteren om het risico op gevaarlijke situaties te minimaliseren.
 

Gasopslag (binnen)

De Europese norm EN 14770-2 is een richtlijn die betrekking heeft op de veiligheid van gasflessen in gebouwen. Deze norm bevat eisen voor het opstellen, onderhouden en beheren van gasopslagsystemen in gebouwen, met als doel het verminderen van het risico op ongevallen en schade aan de gezondheid als gevolg van gaslekken of andere problemen met de gasopslag.

De norm EN 14770-2 bevat onder andere eisen voor de volgende aspecten van gasopslag:
 
  • De locatie van gasopslagruimten binnen een gebouw.
  • De ventilatie van gasopslagruimten.
  • Het opstellen van gasdetectoren en andere brandbeveiligingssystemen.
  • De afstand tot brandbare materialen en andere gevarenbronnen.
  • De beveiliging van gasopslagruimten tegen onbevoegd gebruik.
buiten-opslag-gasbatterij
opslag-gasflessen

Gasopslag (buiten)

In de Publicatiereeks gevaarlijke stoffen (PGS 15) staan richtlijnen beschreven voor de brandveilige, milieuveilige en arbeidsveilige opslag van gevaarlijke stoffen buiten een bedrijf. Er wordt vanuit drie invalshoeken naar de opslagvoorziening gekeken op het gebied van toezicht en vergunningverlening.

De norm PGS 15 bevat onder andere eisen voor de volgende aspecten van gasopslag buiten een bedrijf:

  • De verplichting om gasopslagsystemen te voorzien van passende waarschuwings- en evacuatie-instructies.
  • De verplichting om een veiligheidsplan op te stellen en dit te laten goedkeuren.
  • De afstand tot brandbare materialen en andere gevarenbronnen.
  • De verplichting om gasopslagsystemen te voorzien van gasdetectors en andere brandbeveiligingssystemen.


Belangrijk om te weten voor het juiste advies is dat deze richtlijnen de landelijke leidraad is maar uw gemeentelijke milieuafdeling aanvullende regels/maatregelen kan opleggen.

denny-veiligheid-laswerkplaats

De veiligheid van jouw laswerkplaats verbeteren?

Heb jij een vraagstuk op het gebied van veiligheid? Wij delen graag onze expertise zodat je aan alle veiligheidseisen kan voldoen. Bel, mail of laat een terugbelverzoek achter. Onze veiligheidsexpert Denny helpt je graag verder! 

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas