Veilig en gezond werken in de lasindustrie

09-06-2021

Aan welke risico’s moet je denken en hoe organiseer je een veilige werkplek in de lasindustrie. Op donderdag 20 mei 2021 heeft Elektrolas samen met 6 exposanten haar deelnemers geïnspireerd in het creëren en behouden van een veiliger en gezonde werkplek. Elektrolas organiseert deze inspiratiesessies omdat we er in geloven de markt te informeren en te helpen om te innoveren. Onze relaties aan het denken zetten over hoe je je bedrijfsprocessen nog veiliger kunt inrichten. Samen beter, slimmer en veiliger.
.
 

Enkele quotes van deelnemers

"Het was een erg interessante sessie. Met name de presentatie van 5xbeter, over de verbetercheck lasrook, maar ook de demonstratie van toortsafzuiging en veiligheidskeuring op lasapparatuur. Wat ook erg prettig was is dat het event niet commercieel is uitgebuit, het was puur informatief."

"Ik kwam eigenlijk voor de toortsafzuiging, maar deze is helaas niet toepasbaar voor ons in verband met het te maken product. 5xbeter heeft de online tool laten zien voor het invullen van de verbetercheck en zien aan welke norm je op dit moment voldoet. Ook de veiligheidskeuring was interessant, ik was niet op de hoogte dat elke machine gekeurd moet zijn."

"Ik ben vooral blij dat dankzij de presentatie van 5xbeter mijn collega zich nu realiseerd dat lasrook echt wel slecht is voor je gezondheid. We hebben dan ook nu een demo lashelm met lasfilter en luchtaansluiting opgevraagd voor een duurtest."

"Vandaag heb ik veel interessante en nieuwe dingen gehoord. Wij zijn aan het kijken hoe we de lasrook het beste kunnen aanpakken. Eerder als eens gekeken naar afzuigsystemen, maar als je dan ook vandaag hoort dat het effect daarvan wegvalt zodra een deur wordt opengezet dan is toortsafzuiging veel effectiever. Handschoenen ook, dat je daar zo veel verschil in hebt en voor de lasser is het belangrijk dat die echt wel fijn zit."
.

 

Verbetercheck lasrook

Een veelvoorkomende gedachte bij werkgevers is dat er voldoende maatregelen genomen zijn wanneer er een goed ventilatiesysteem in de lashal aanwezig is. Maar is dat ook zo? De verbetercoaches Rene van Beers en Stephan Hemme van 5xbeter hebben i.c.m. het doorlopen van de Verbetercheck Lasrook antwoord gegeven op alle vragen die gesteld werden. De verbetercheck van 5xbeter is volledig gebaseerd op de wetgeving in Nederland en is geaccepteerd door de I-SZW (Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Je gebruikt de verbetercheck om snel en eenvoudig te onderzoeken of jouw laswerkplaats voldoet aan de veiligheidseisen. De test laat de waarde in de lashal zien en toont direct waar de verbeterpunten liggen. Bij ‘groen licht’ is er geen verplichte blootstellingsbeoordeling nodig. Elektrolas ondersteund je bij het maken en realiseren van een plan van aanpak om aan de veiligheidseisen te voldoen. Doe de Verbetercheck Lasrook.

  
.
 

Lasrook wegnemen bij de bron 

Een laskap is indirecte bestrijding. Na het lassen gaat de laskap af, maar dan is de lasrook met giftige stoffen nog steeds aanwezig. Een afzuigarm wordt in de praktijk tijdens het lassen vaak vergeten mee te nemen. Ruimtelijk afzuiging is ook niet voldoende, zodra er een deur openstaat gaat het effect verloren. Lastoortsen met geïntegreerde bronafzuiging zijn dan ook aan een opmars bezig in Nederland. Deze lastoorts reduceert de blootstelling van de lasser aan lasrook met 90 tot 95%. Mark Smits van Translas legt uit hoe de afzuigtoortsen ontwikkeld zijn, waardoor ze lichter en flexibeler zijn. Een van de inwendige kenmerken is de conische vorm van het afzuiggedeelte. Dat maakt de toorts ranker en daardoor beter hanteerbaar voor de lassers. De toortsen zijn ook toepasbaar op een cobot en lastractor. Begin 2021 hebben Elektrolas, Translas en Nederman een hoog vacuüm afzuiginstallatie geïnstalleerd waarbij gegarandeerd 55 kubieke meter per uur aan de toorts wordt afgezogen. Lees hier meer over dit project.

 


.
 

Veiligheidsnormen op lashandschoenen

De lashandschoen is een onderdeel in de PBM dat de lasser graag aan de kant zou laten liggen. Met de blote hand heb je immers het meeste gevoel. Toch is het voor de veiligheid van de lasser een verplichting om te dragen. Eric Scheffer van Weldas, dat gespecialiseerd is in beschermende kleding voor de lasser, ligt de veiligheidsnormen op handschoenen toe. De juiste maatvoering (EN420) is belangrijk. Een lasser zal niet snel een te kleine handschoen aandoen, daar past hij simpel weg gewoon niet in. Maar te groot zorgt voor minder gevoel. Vaak wordt gedacht dat een XL handschoen gelijk is aan maat 10, dit is echter maat 9,5. Een tweede norm die op de lashandschoen is terug te vinden is de EN407 (thermische hitte). Hoe bestendig is de handschoen tegen contact hitte, omgevingshitte, stralingshitte, kleine en grote gesmolten druppels en wat is het brandgedrag. De derde norm is voor mechanisch risico (EN388). Een slijtvaste lashandschoen is voor het MIG lasproces bijvoorbeeld heel belangrijk. Wanneer een handschoen alleen de norm EN388 bevat is het geen lashandschoen. In de EN12477 staat vastgelegd wat de minimale eisen zijn voor de eerder genoemde normen. Alle Weldas handschoenen vallen minimaal in categorie 2. Dit houdt in dat alle zaken die verplicht zijn om te vermelden op de handschoen er ook op staan. 

 
.
 

Veiligheidsmaatregelen op elektrisch gereedschap 

Net als in 2019 is ook nu Marco Vrijbloed met de Metabo demo bus aanwezig. Bijna 25% van alle ongevallen met elektrisch gereedschap wordt veroorzaakt door haakse slijpers. Dat is niet gek, want bij het werken met de deels grote en zware machines worden hoge krachten en permanente trillingen uitgeoefend. Vooral bij langdurig gebruik kan bij de gebruiker vermoeidheid optreden. De kans dat de controle over de machine verloren wordt is groter en kan gevaarlijk worden. Om de gebruiker van elektrisch gereedschap zo goed mogelijk te beschermen heeft Metabo in haar producten technieken zitten die slijpwerkzaamheden beter, slimmer en veiliger maken. Deze machines beschikken over een extreem effectief remsysteem (binnen 2 seconden staat de machine stil), een mechanische veiligheidskoppeling (reduceert de terugslag tot het laagste niveau) en een anti-trillingssysteem (waardoor de machine langer gebruikt kan worden). Een herstartbeveiliging voorkomt dat een nog ingeschakelde machine, bijvoorbeeld na een stroomuitval, automatisch opstart. Met de valbeveiliging kan de machine na controleverlies niet meer de diepte invallen. Een nieuwe ontwikkeling waar Metabo mee bezig is, is de explosievrije accu. Bekijk hier alle toepassingen.

 
.
 

Veiligheidskeuring op lasapparatuur: het verschil tussen NEN 3140 & NEN-EN-IEC 6097-4

Een werkgever is vanuit de Arbo wetgeving verplicht zijn medewerkers te laten werken met veilig gereedschap. Vanuit de EN1090 en ISO3834 zijn hier ook richtlijnen voor opgesteld. Thije van Delft, Teamleider Servicedienst Elektrolas vertelt wanneer je welke veiligheidskeuring gebruikt. De NEN3140 veiligheidskeuring is bij de meeste wel bekend. Hiermee wordt handgereedschap gekeurd. Wat vaak gebeurd is dat diezelfde veiligheidskeuring ook gebruikt wordt voor lasapparatuur. Echter is deze voor lasapparatuur niet toereikend. De NEN-EN-IEC 60974-4 is dat wel. Deel 4 staat voor de jaarlijkse inspectie van de lasmachine en valt onder verantwoordelijkheid van de werkgever. Deel 14 is de kalibratie / verificatie, dit geldt alleen wanneer je onder EN1090 en ISO3834 last. Het verschil tussen de veiligheidskeuringen is dat de NEN3140 enkel alleen de voedingskabel van de lasmachine meet. De NEN-EN-IEC 60974-4 meet zowel de ingaande als uitgaande spanning. Denk hierbij aan de lekstromen op de + en - en de openspanning. Hier wordt de lasser vaak aan blootgesteld. Daarom keurt Elektrolas lasapparatuur volgens deze norm. Alle certificaten worden na het onderhoud en de keuring direct digitaal vastgelegd in de lasportal van Elektrolas en nemen we proactief contact op een maand voorafgaand aan de volgende keuringsbeurt.

 


.
 

Veilig aansluiten van gasbranders en gasslangen

Er bestaan geen wettelijke eisen of normeringen voor het veilig werken en opslaan van autogeen apparatuur. Michael Hagelaars, Operationeel Manager bij Elektrolas, geeft aan dat de Arbowet wel vermeldt dat de werkgever wettelijk verantwoordelijk is voor de veiligheid van personeel die onder meer werken met autogeen apparatuur. Daarom heeft Elektrolas een advies opgesteld die aangeeft wat noodzakelijk geacht wordt om te voldoen aan het veilig werken met en opslaan van autogeen gereedschap. Afhankelijk van je RI&E kun je bekijken wat wel en niet past binnen je bedrijf. Lees hier meer over het keuren en onderhouden van autogeen apparatuur.

Erwin Alberts van Maropa Europe heeft stap voor stap uitgelegd hoe je de gasbrander en gasslangen veilig aansluit. Hierbij als extra waakzaamheid gegeven bij het aansluiten van het zuurstof reduceerventiel i.v.m. het langslopen van collega’s die onder zuurstof besprenkeld kunnen worden. Ga maar na wat er gebeurd als diezelfde collega vervolgens een vonkje op zich krijgt via een andere collega die aan het slijpen is. Op de slangen zelf is de norm en productiedatum te vinden. De slangen dien na uiterlijk 5 jaar vervangen te worden of eerder natuurlijk indien dit noodzakelijk is vanwege de slechte staat van de slang.

 
.
 

Verbeterde lashelm en werken met overdruk

De lashelm beschermd de lasser niet alleen tegen lasogen. Het beschermd ook tegen het direct inademen van lasrook. De verbeterde lashelm van 3M is in de vormgeving zo aangepast dat deze de lasrook beter weggeleid en goed aansluit op de borst van de lasser. Laat Rob Wassenaar Teamleider Klantsupport bij Elektrolas zien. Om de lasser nog beter tegen het inademen van lasrook te beschermen zijn er lashelmen met daaraan een verse lucht set gekoppeld. Deze bestaan uit een deksel, vonkenvanger, voorfilter, hoofdfilter en accu. Wanneer in een zuurstofarme omgeving gelast wordt is het noodzakelijk dat niet alleen verse lucht aangevoerd wordt, maar dat die verse lucht ook zuurstof bevat. Deze raakt in een afgesloten ruimte op den duur op en moet dus van buiten die ruimte komen. Hiervoor zijn compressors die 1200 liter / min aanvoeren. Het ventiel in de luchtslang brengt dat terug naar 270 liter / min. Ook kan die warmte of juist verkoeling brengen. Naast de aanvoer van verse zuurstofrijke lucht is het noodzakelijk een gas- en of zuurstofdetectiemeter bij je te dragen. Hier zijn ook verschillende varianten in. Een ander aspect van veiligheid is hygiëne. Elektrolas heeft als service het reinigen van lashelmen. Dit wordt gedaan door middel van ultrasoon. Bepaalde onderdelen in helm die niet gereinigd kunnen worden die worden vervangen.

 


.
 

Elektrolas denkt graag met je mee

Met ons van gedachten wisselen over de veiligheid in jouw laswerkplaats? Neem contact met ons op via 0416-336777 en vraag naar één van onze lastechneuten.

Op 14 oktober 2021 organiseren wij de laatste inspiratiesessie van dit jaar. Thema zal dan zijn: Digitaliseren van de laswerkplaats. Houdt onze nieuwsbrief en socials in de gaten voor meer informatie.

Samen beter, slimmer en veiliger!