Gietijzer repareren

Gietijzer is het meest gebruikte gegoten metaal. Echter is het grote probleem bij gietijzer dat het gemakkelijk scheurt. Dit komt door de brosse structuur, vanwege het hoge koolstofgehalte in gietijzer. Door gietijzer lassend te repareren kun je de originele eigenschappen terug krijgen. Het is noodzakelijk eerst de volledige scheur te lokaliseren door middel van penetrant onderzoek. De scheur vervolgens uit te boren, zodat deze niet verder scheurt. Tijdens het lassen is het belangrijk dat de warmte-inbreng zo laag mogelijk blijft. 

Gietijzer repareren met laselektroden

In deze video laten we zien welke voorbereidingen van het materiaal nodig zijn en welke middelen je nodig hebt bij het repareren van gietijzer. Dit doen we door een reparatie aan een gescheurd spruitstuk uit te voeren. Hierbij laten we de verschillende stappen zien.

Het lassen van gietijzer doen we met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Dit type elektrode behoudt zijn grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat.  Door zijn uitstekende laseigenschappen is het mogelijk om op een zeer lage stroom te lassen. Heb je na het kijken van de video nog vragen? Of wil je een lasapparaat huren om gietijzer te repareren?  Onze lastechneuten helpen je graag.
Gietijzer repareren- Elektrolas legt het uit

Hoe repareer je gietijzer in 9 stappen

  1. Begin met penetrant onderzoek om de volledige scheur te bepalen. 
  2. Boor de uiteinden van de scheur uit om verder scheuren te voorkomen.
  3. Slijp de scheur terug tot aan de voet van de scheur.
  4. Borstel de lasnaad schoon voordat je gaat lassen.
  5. Wanneer je op lage temperatuur gaat lassen gebruik je laselektroden.
  6. Stel de lasmachine in op een amperage tussen de 60A en 80A, zodat de warmte-inbreng beperkt blijft.
  7. Om de warmte-inbreng laag te houden las je korte stukjes van 1-3cm met een voortloopsnelheid van 3-7cm/min. Iedere keer na het lassen hamer je direct om de spanning uit het materiaal te slaan. Na het hameren meet je de tussenlaag temperatuur. Deze moet onder de 60 graden celcius liggen.
  8. Na het lassen van de volledige scheur borstel je de lasnaad schoon.
  9. Het materiaal laat je langzaam afkoelen, om nieuwe scheurvorming te voorkomen.

Tips bij gietijzer repareren

Door penetrant onderzoek uit te voeren lokaliseer je de volledige scheur. Deze kan verder lopen dan je in eerste instantie met het blote oog ziet. Het onderzoek bestaat uit 4 stappen: ontvetten, penetrant vloeistof opspuiten en laten intrekken, opnieuw ontvetten, kalkspray opspuiten. Het donkerrode wat dan verschijnt is de scheur. Door de uiteinden van de scheur vervolgens uit te boren voorkom je verder scheuren. 

Om de warmte-inbreng zo laag mogelijk te houden las je maar 1-3cm per keer, met een voortloopsnelheid van 3-7cm / min. De las krimpt bij het afkoelen, wat kan leiden tot scheurvorming. Door direct te hameren na het lassen sla je de spanning uit het materiaal en voorkom je nieuwe scheurvorming. De tussenlaag temperatuur meet je op het punt waar je volgende las gaat beginnen. Hier moet de temperatuur onder de 60 graden celcius blijven. Bij een hogere temperatuur kan het materiaal scheuren door het hoge koolstofgehalte in het gietijzer.

Bekijk ook de video gietijzer lassen.
 
Gietijzer repareren - lastips

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas