Gietijzer lassen

Het verschil tussen gietijzer en gietstaal zit met name in het koolstofgehalte. Dat ligt bij gietstaal een stuk lager. Hierdoor ontstaan in gietijzer gemakkelijker scheuren. Toch is gietijzer het meest gebruite gegoten metaal. Gietijzer lassen op de juiste wijze en met het juiste materiaal is daarom essentieel om scheurvorming te voorkomen. 

Gietijzer lassen met laselektroden

In deze video laten we zien welke voorbereidingen van het materiaal nodig zijn en welke middelen je nodig hebt bij het lassen van gietijzer. Dit doen we door een stalen buis aan het gietijzeren werkstuk te lassen. Hierbij laten we de verschillende stappen zien.

Het lassen van gietijzer doe je met speciale nikkel-ijzer laselektroden. Deze typen elektroden behouden hun grote taaiheid waardoor een stevige lasverbinding ontstaat. Door de uitstekende laseigenschappen is het mogelijk om op zeer lage stroom te lassen. Heb je na het kijken van de video nog vragen. Onze lastechneuten helpen je graag. Een lasapparaat huren is ook mogelijk via Elektrolas.
Gietijzer lassen - Elektrolas legt het uit

Gietijzer lassen in 8 stappen

  1. Ontvet het materiaal.
  2. Schuur het materiaal.
  3. Borstel de lasnaden schoon.
  4. Gebruik laselektroden om met lage stroom te kunnen lassen.
  5. Stel de lasmachine in op een amperage tussen de 90A en 110A, zodat de warmte-inbreng beperkt blijft.
  6. Om de warmte-inbreng laag te houden las je korte stukjes van 1-3cm met een voortloopsnelheid van 3-7cm/min. Iedere keer na het lassen hamer je direct om de spanning uit het materiaal te slaan. Na het hameren meet je de tussenlaag temperatuur. Deze moet onder de 60 graden celcius liggen.
  7. Na het lassen borstel je de lasnaad schoon.
  8. Het materiaal laat je langzaam afkoelen, om scheurvorming te voorkomen.

Tips hoe kun je gietijzer lassen

Lassen met beklede elektroden (BMBE) is het aangewezen proces als het gaat om grotere werkstukken gietijzer lassen of om gietijzeren onderdelen die niet gedemonteerd kunnen worden. Om de warmte-inbreng zo laag mogelijk te houden gebruik je speciale gietijzer laselektroden, las je op een laag amperage en las je maar 1-3cm per keer.

Bij het afkoelen krimpt de las, wat kan leiden tot scheurvorming doordat de treksterkte van het basismateriaal door deze krimpspanningen overschreden wordt. Door direct te hameren terwijl de las nog warm is, scheppen we een kracht die tegengesteld is aan de krimpkracht. De krimpspanningen worden omgezet in drukspanningen. De tussenlaag temperatuur meet je op het punt waar je volgende las gaat beginnen. Hier moet de temperatuur onder de 60 graden celcius te blijven. Bij een hogere temperatuur kan het materiaal schuren door het hoge koolstofgehalte in het gietijzer.

Bekijk ook de video gietijzer repareren.
Gietijzer lassen - Elektrolas legt het uit

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
schijf-van-5-elektrolas