International Welding Specialist opleiding: IWS

De opleiding International Welding Specialist - oftewel Lasspecialist - is voor lassers die werken in of willen doorgroeien naar een leidinggevende functie. De kennis die wordt opgedaan is praktijkgericht en daardoor direct toepasbaar. Je leert meer over lasprocessen, materialen en constructies. Maar ook over kwaliteitssystemen, projectmanagement en veiligheid. Deze kennis kan vertaald worden naar verschillende praktijktoepassingen. Denk aan het controleren van laswerk, het anticiperen op de uitkomst van laswerk, het creëren van effectieve lasmethodes en het maken van een effectieve werkverdeling onder de lassers op de werkvloer.

Wat kan je na deze opleiding

Na het afronden van de opleiding International Welding Specialist heb jij de kennis en het inzicht in huis die belangrijk is bij het kiezen voor een lasproces, bij kwaliteitsborging, werkvoorbereiding en werkuitvoering. Dit zijn belangrijke vaardigheden voor bijvoorbeeld een lasvoorman of lascoördinator.
 

Voor wie is de IWS opleiding

Lassers die werken in of willen doorgroeien naar een leidinggevende functie of zich willen specialiseren in de internationale lassector.

Wat behandel je tijdens de opleiding

De opleiding tot Lasspecialist is opgesteld volgens de richtlijnen van het NIL en bestaat uit 249 lesuren, verspreid over de duur van twee jaar. Van deze 249 uur is 189 uur theorie en 60 uur praktijk in onze eigen lasschool. Is de cursist al in het bezit van een IWP diploma betreft de IWS een eenjarige opleidingsduur.

De theorie is verdeeld over vier modules:
 • Module 1: Processen en apparatuur
 • Module 2: Materialen en hun gebrdag bij lassen
 • Module 3: Constructies en ontwerp
 • Module 4: Fabricage en toepassingen
 
De praktijklessen zijn zo ingedeeld dat de cursist zijn vaardigheden verbreed in de lasprocessen waar hij/zij weinig of nog geen ervaring in heeft. Daarnaast wordt gewerkt aan een individuele praktijkopdracht die te behalen is in onze lasschool. De cursist werkt in dit deel aan één of enkele werkstukken als voorbereiding op het examen.

Toelatingseisen vanuit NIL bepaald

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) stelt bepaalde toelatingseisen aan de opleiding Meesterlasser. De lasser dient te beschikken over:
 • Een technische of aan techniek gerelateerde erkende opleiding, minimaal op mbo-niveau 3/ EQF level 3.
 • Of een mbo-niveau 2 / EQF level 2 opleiding in een technische richting en een IWP opleiding
 • Of een mbo-niveau 2 / EQF level 2 opleiding in een technische richting en een NIL Niveau 4 opleiding.

Algemene informatie opleiding IWS

Elektrolas biedt de opleiding Lasspecialist als volgt aan:
.
 • Startmoment: september
 • Opleidingsduur: 70 lesweken, 1 avond per week.
 • Lestijd: 16.00 - 20.00 uur (incl. avondmaaltijd)
 • Locatie: Elektrolas Lastechniek in Waalwijk
 • Verplicht: Aanwezigheid van 90% om deel te mogen nemen aan de examens.

Als je bedrijf is aangesloten bij Stichting OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking) zijn er mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor deze kaderopleiding.

Subsidiemogelijkheden

Als je bedrijf is aangesloten bij Stichting OOM (Opleiding, Ontwikkeling, Metaalbewerking) zijn er mogelijkheden om subsidie aan te vragen voor deze kaderopleiding.
 

Lasspecialist opleiding Internationaal erkend

De theorie- en praktijkexamens tot Lasspecialst worden opgesteld en afgenomen door het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Aan het eind van het studiejaar wordt iedere module met een examen afgesloten volgens de voorschriften die zijn vastgesteld door het International Institute of Welding (IIW). Na het behalen van alle examenonderdelen ontvang je het internationaal erkende diploma ‘International Welding Specialist’.

Meer informatie

Onze docenten komen uit de praktijk. In onze lokalen maken we gebruik van de modernste apparatuur, waardoor de theorielessen ook op afstand digitaal te volgen zijn. Heb je interesse in de IWS opleiding? Meld je direct aan of bel met onze afdeling Scholing via 0416-235036. Je kunt ook je gegevens achterlaten en dan bellen wij jou.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied.  We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.