Robotisering - Cobot TIG met - VDL NSA


“We waren de klant verloren als we niet geautomatiseerd hadden.”
Peter Blijs, bedrijfsleider bij VDL NSA Metaal

 
VDL NSA Metaal is een metaalbewerkingsbedrijf en veelzijdig producent op het gebied van plaatbewerking. Om te kunnen voldoen aan de hoge klanteisen die gesteld werden aan een specifieke opdracht, werd het noodzaak om de productie daarvan te automatiseren. Peter Blijs (bedrijfsleider) en Patrick de Laat (meewerkend lasvoorman) vertellen over hun reis.

Concurrentie voorblijven
Als VDL NSA niet had geautomatiseerd, zouden zij de opdracht en de klant verloren hebben aan de concurrent. Peter: “Wij maken nu mallen voor de Food industrie. Bij het produceren van deze mallen moeten heel veel kleine hechtjes en lasjes gelegd worden. De klant stelt hier hoge eisen aan met betrekking tot de maat nauwkeurigheid. Voor een lasser is het onmogelijk de kwaliteit constant te houden als hij dit uren achter elkaar dag in dag uit moet doen. Daarom moesten we dit proces gaan automatiseren en zo zijn we de cobot wereld ingerold.”
 

Applicatie
De cobot die VDL NSA heeft staan is uitgerust met een Binzel TIG lastoorts en is gekoppeld aan een EWM Tetrix XQ lasapparaat en een koude draadaanvoerunit. Patrick: “Met deze opstelling hebben we de constante in het product gekregen. De constante van de kwaliteit van de hechtjes en de lassen, de nauwkeurigheid die daarmee samenhangt en uiteindelijk het samengestelde product hebben we met de cobot onder controle gekregen. De kennis van de lasser blijft nodig, maar de last ligt niet meer op zijn of haar schouders.” Binnenkort wordt er nog een update aan de installatie toegevoegd. Peter: “Er wordt nog een push-pullsysteem geplaatst. Dit zal het lassen nog nauwkeuriger maken.” Dit systeem wordt geplaatst tussen de toorts en draadaanvoerunit. Dankzij de krachtige motor is er een constante en probleemloze draadaanvoer en de potentiometer zorgt voor een optimale regeling van de draadsnelheid. Hierdoor wordt de draadtoevoer nog stabieler.
 
Valse start 
Het automatiseringstraject heeft voor Peter en Patrick een paar flinke hobbels op de weg gekend. Peter: “De cobot is in eerste instantie niet bij Elektrolas gekocht. We kenden Elektrolas nog niet. Maar de vorige leverancier kon ons onvoldoende ondersteuning bieden. Technisch maar ook op andere aspecten, zoals bijvoorbeeld scholing. Na wat googelen en rondbellen zijn we bij Elektrolas terecht gekomen. Tot mijn verbazing had Elektrolas alles onder één dak: de cobot in combinatie met lasapparatuur, programmeerkennis en trainingen. En ook nog eens verstand van lassen.” Eerst heeft Patrick met twee collega’s de basistraining cobot programmeren gevolgd, want daar was dringend behoefte aan. Er moesten lasprogramma’s geschreven worden. Daarna is het balletje verder gaan rollen en is er uiteindelijk een volledig nieuwe cobot opstelling geplaatst. “We hebben geïnvesteerd in een nieuwe cobot en lasapparatuur, omdat we niet meer wilde voortborduren op de valse start van de vorige leverancier.”

 

Eenvoudig programmeren
De eerste cobot wordt nog altijd gebruikt, alleen heeft deze een andere toepassing gekregen. Patrick: “Elektrolas heeft de eerste cobot omgebouwd naar MIG/MAG lassen en deze wordt ook al regelmatig ingezet, omdat het programmeren relatief simpel is. Zo stond een stagiair met amper laservaring te lassen met de cobot. We zijn ook bezig om binnenkort de cobot in te gaan zetten voor laserlassen.”

Constante kwaliteit
Peter en Patrick kijken heel positief terug op het traject en naar de toekomst. Peter: “We produceren nu storingsvrij. Voorheen hadden we daarin echt nog wel wat problemen. De samenwerking met Elektrolas hierin was uitstekend. Een heel enthousiast en gedreven team, dat altijd bereikbaar is en net zo lang doorgaat tot een probleem opgelost is. We produceren nu met een constante kwaliteit en hoge repeteerbaarheid. Daarnaast kunnen we door de cobot ander personeel aannemen, het stukje programmeren en dat het relatief simpel is maakt het werk aantrekkelijker.”
      

Ontdek wat een Cobot voor jouw laswerkplaats kan betekenen.