Elektrolas ook voor schade- en materiaalonderzoek na lassen

07-06-2019

Elektrolas heeft een schadeonderzoek uitgevoerd naar een gebroken as bij een grote industriële menger. Geïnteresseerd hoe we dat onderzoek hebben uitgevoerd en wat het resultaat is?

Het verzamelen van de juiste documenten, certificaten en voorgeschreven procedures liep al snel uit op een teleurstelling. Op dat moment moet je bij het begin beginnen. Een volledige materiaal analyse op het gebruikte as materiaal en tevens op het gebruikte lastoevoegmateriaal zou al de nodige informatie op kunnen leveren. Uit de analyse van het laboratorium bleek dat het toegepaste materiaal van een hogere kwaliteit was dan dat er op de tekening gevraagd werd. Echter een hogere kwaliteit hoeft zeker niet altijd beter voor de toepassing te zijn, wat hier ook zo bleek te zijn.

Het bedrijf had nog een voorraad van dat betere materiaal. Daarom heeft Elektrolas voor dit materiaal een lasprocedure (WPS) opgesteld. Daarnaast hebben we gelijk engineering ondersteund om hun tekeningen te updaten, het kon allemaal wat duidelijker op de tekening worden aangegeven. 

Omdat er nog veel meer van die assen in gebruik zijn ook in het buitenland, was het bedrijf er veel aan gelegen om een duidelijk en helder beeld te hebben van wat er nu was misgegaan. Vooralsnog lijkt dit incident een uitzondering te zijn geweest. Een flink aantal van de toegepaste assen draait al 25 jaar of meer zonder problemen. De klant heeft nu een volledig en onafhankelijk rapport gekregen en is hier bijzonder blij mee.


Lees hier het hele verslag.