Lasserskwalificatie

Met een lasserskwalificatie kun je aantonen dat de lassers in jouw lasbedrijf de juiste vaardigheden hebben om kwalitatief en veilig te kunnen lassen. Het komt steeds vaker voor dat laswerkzaamheden moeten voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Elektrolas voert lasserskwalificaties uit volgens Europese en Amerikaanse normen. Hierdoor heb je absolute zekerheid over de kwaliteit van het laswerk in jouw lasbedrijf.

Wat is een lasserskwalificatie?

Een lasserskwalificatie is een certificaat dat de vakbekwaamheid van een lasser aantoont. Dit certificaat is persoonsgebonden en bewijst dat de lasser voldoet aan alle eisen die gesteld worden aan zijn specifieke beroepsprofiel.

Lasserskwalificaties worden steeds belangrijker omdat lasbedrijven vaker laswerkzaamheden uit moeten voeren volgens EN-ISO en AWS normen.

De handvaardigheid van de lasser wordt aangetoond door een proeflas te leggen volgens een WPS (lasmethodebeschrijving). De lasserskwalificatie kan verlopen en moet dus onderhouden worden.  
lasserskwalificatie-handvaardigheid
nil-nederlandslasinstituut

Elektrolas Gemachtigde Organisatie

Elektrolas is door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) gemachtigd om lasserskwalifcaties uit te voeren. Dit betekent dat Elektrolas bevoegd is om lasproeven voor jouw lasbedrijf te organiseren, af te nemen en visueel te beoordelen.
 

Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL)

Het NIL is een onafhankelijke en deskundige organisatie en voldoet aan de norm EN-ISO/IEC 17024:2012. De certificaten die lassers ontvangen bij een succesvolle lasserskwalificatie zijn kwalitatief geborgd.

Scope Elektrolas lasserskwalificaties

Elektrolas kan lasserskwalificaties uitvoeren onder Europese en Amerikaanse normen. Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over deze normen.
 

Lasserskwalificaties onder Europese normen:

 • NEN-EN-ISO 9606-1 (staal)
 • NEN-EN-ISO 9606-2 (aluminium en zijn legeringen)
 • ISO 9606-4 (nikkel en zijn legeringen)
 • NEN-EN-ISO 14732 (lasmachine bediender)
 

Lasserskwalificaties onder Amerikaanse normen:

 • ASME BPVC.IX
 • AWS D1.1/D1.M
 • AWS D1.6/1.6M
lasserskwalificatie-breektest-destructief-onderzoek
certibank-lasserscertificaten

Lasserskwalificatie verlengen

De geldigheid van een lasserscertificaat is beperkt. De geldigheid van een lasserscertificaat is beperkt. Bij de afname kun je kiezen voor een geldigheidsduur van 2 of 3 jaar. Een vereiste is daarbij dat ieder half jaar middels een verlening (doorstempeling), aangetoond wordt dat de lasser nog steeds over de specifieke vakbekwaamheid beschikt.

Hoe meer lassers je hebt, hoe groter de klus om dit bij te houden. Elektrolas kan je hier bij ondersteunen. We hebben een online database ontwikkeld waarin we alle lasserscertificaten kunnen beheren. Wij signaleren met behulp van het systeem wanneer lasserscertificaten dreigen te verlopen en informeren je hierover. Op deze manier zorgen we ervoor dat je lassers op tijd nieuwe proeven afleggen en daardoor hun certificaten niet verlopen. Zo kom je niet voor onnodige verrassingen of kosten te staan. Bekijk hier de voordelen van Certibank.

Lasserskwalificatie bij Elektrolas: de voordelen

Heb jij bepaalde certificeringen nodig om nieuwe opdrachten aan te kunnen nemen of vaste opdrachten te kunnen behouden?

Met Elektrolas als partner profiteer je van de volgende voordelen:
 • Elektrolas is een door het NIL gemachtigde organisatie
 • Brede scope aan Europese en Amerikaanse normen
 • Elektrolas heeft een eigen lasschool om jouw lassers aantoonbaar beter te maken
 • Lasserscertificaten en lasmethodekwalificaties zijn overzichtelijk te beheren in Certibank
lasserskwalificatie-breektest-visueel-onderzoek

Meer informatie

Wil je meer weten over lasserskwalificaties of wil je juist snel een certificering regelen? Neem dan contact op met onze afdeling Kwaliteitsbeheer via 0416-235036 of vul het contactformulier in. 

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.
 
schijf-van-5-elektrolas