Betere output door het niveau van de productieafdeling te verbeteren

Hygienisch lassen in de voedingsmiddelenindustrie

Aan de voedselveiligheid en hygiëne worden binnen de food en pharma zeer hoge eisen gesteld. Veel terugroepacties worden veroorzaakt door onvoldoende aandacht voor het hygiënisch ontwerp van een machine of procesinstallatie. Voor het te produceren middel kan een verkeerde las al een besmettingsbron zijn. Doordat de huidige certificerignen van de lassers niet aansluiten op de specifieke eisen in hygiënische situaties heeft HDN (Hygienic Design Network) in samenwerking met het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek) een uniforme werkwijze ontwikkeld die de lasser in staat stelt (onnodige) vervuiling uit te sluiten.

Wat is HDN

Het platform HDN is ontstaan doordat in de branchegroep Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI) behoefte was aan duidelijkheid op het gebied van Europese normen en richtlijnen met betrekking tot het ontwerp en bouw van machines en procesinstallaties in de voedingsmiddelenindustrie. De HDN-methodiek biedt een uniforme en eenvoudige werkwijze om een las goed en hygiënisch te leggen, registreren en inspecteren. Het is een procedure en werkwijze waarbij een hygiënische las is gedefinieerd en toetsbaar wordt gemaakt volgens de normen ISO 22000. Toonaangevende bedrijven in de zuivel, brouwerijen en sauzen industrie gaan werken volgens de HDN-methodiek.

Twee opleidingsmogelijkheden

Elektrolas is een HDN Authorized Education Center voor Hygienic Welder. De opleiding is daarmee bij ons op locatie in Waalwijk te volgen. HDN heeft een Collega van Deskundigen. Elektrolas neemt daar aan deel namens alle lasopleiders om de gezamenlijke belangen te behartigen.

Voor het behalen van het certificaat Hygienic Welder dient de lasser een gedegen ervaringsniveau te hebben. Er zijn twee opleidingsmogelijkheden. De certificering is toe te voegen aan de NIL handvaardigheidsopleidingen TIG niveau 3 en 4. Of het niveau van de lasser wordt bepaald aan de hand van een nulmetig uitgevoerd door Elektrolas. Op basis daarvan wordt een persoonlijk opleidingstraject afgestemd.
 
Hygienisch-lassen-voedingsmiddelen-HDN-Elektrolas

Lasopleiding Hygienic Welder

De lascertificering bestaat uit een introductie op het gebied van de HDN-systematiek en hygiënisch lassen gevolgd door een theorie- en praktijkexamen.

De opleiding behandelt:
  • HDN Methodiek
  • Materiaalkennis RVS
  • Aspecten hygiënisch ontwerp
  • Hygiënische processen
  • P&ID, ISO-metrie 
  • TIG lassen en/of orbitaal lassen
  • Lasmethodebeschrijving (WPS)
  • Laskwaliteit / Lascriteria

De lascertificering vindt plaats conform specifieke acceptatiecriteria binnen de food/feed/pharma industrie. Het toepassen van de HDN lasregistratie is hierbij een verplicht examen onderdeel. Het theorie-examen bestaat uit twee modules, Hygiënische- en lastechnische aspecten. Het praktijkexamen bestaat uit het handmatig TIG- of orbitaal lassen van roestvaststalen buisverbindingen in 3 lasposities.

Geldigheid certificaat

Het certificaat Hygienic Welder is 3 jaar geldig. Ieder half jaar dient het vakmanschap bevestigd te worden. Dit gebeurt door een HDN aangewezen lascoördinator en kan tijdens het werk voldaan worden. 

Na 3 jaar dient opnieuw een theorietoets gemaakt te worden. Tevens wordt de bewijsvoering van de halfjaarlijkse bevestigingen getoond. Bij positieve uitslagen wordt het certificaat verlengd voor een nieuwe periode van 3 jaar.
 

Subsidiemogelijkheden

Bedrijven die zijn aangesloten bij OOM of Wij Techniek (voorheen OTIB) kunnen daar in aanmerking komen voor een bijdrage in de kosten. 


Wil je meer weten over de mogelijkheden van de opleiding hygiënisch lassen. Laat Monique Bernard, onze Coördinator Scholing contact met je opnemen.

Onze totaalaanpak - De schijf van vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden.

Kwaliteitsbeheer, verkoop, verhuur, scholing en servicedienst: dat is onze schijf van vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten kunnen excelleren.

 
Schijf-van-Vijf-Scholing-Elektrolas