Automatisering - Lassen en Snijden met de cobot - Heerema


“De cobot heeft de efficiëntie en kwaliteit verhoogt in onze productie”
Jeroen Baijens, Werkvoorbereider bij Heerema Fabrication Group

Heerema Fabrication Group is gespecialiseerd in het ontwerpen en fabriceren van offshore staalconstructies. Voor specifieke constructies is het voor het bedrijf belangrijk om snel te kunnen schakelen. Om dit op een efficiënte manier te doen, is er een oplossing geïntegreerd: een cobot die kan lassen én snijden. Jeroen Baijens (Werkvoorbereider) vertelt hoe ze het aangepakt hebben.

Verfijnen van meerlaags lassen
Heerema Fabrication Group is toegewijd aan verschillende projecten waar efficiëntie van cruciaal belang is. De keuze voor een cobot was niet gericht op serieproductie, maar op het verfijnen van meerlaags lassen. “Met een cobot kunnen we sneller en preciezer werken, terwijl onze ervaren lassers kunnen samenwerken met deze geavanceerde technologie. Ze brengen hun expertise in om de las op de juiste manier neer te leggen, waarna de cobot het proces overneemt en met precisie en snelheid het lassen voltooid.”

 

Snijden en lassen met één cobotarm
De cobot was eerst bedoeld om alleen mee te lassen. "Elektrolas heeft tijdens de oriënterende fase onze interesse gewekt met betrekking tot de mogelijkheden van snijden, wat van invloed is geweest op onze beslissing om voor Elektrolas te kiezen. Toen we een opdracht kregen, waarbij we de cobot voor het snijden goed konden inzetten, namen we opnieuw contact op met Elektrolas om deze optie aan onze huidige cobotarm toe te voegen. Doordat we nu met de cobot snijden, is er minder sprake van nabewerkingen en kunnen we complexe vormen op locatie snijden, de snijkwaliteit met een cobot is namelijk erg hoog.” Het snel wisselsysteem was al aanwezig op de cobot en maakt het mogelijk om te schakelen tussen het lassen en snijden. Dit is een handmatig systeem, waarbij het ombouwen slechts ongeveer één minuut duurt.

 

Technische ondersteuning
Jeroen is dik tevreden over de cobotarm die zowel kan snijden als lassen en hierdoor multifunctioneel inzetbaar is. "Het prettige aan Elektrolas is dat je altijd bij hen terecht kunt met vragen. Zelfs als er een ander type las- of snijwerk moet worden uitgevoerd, kunnen zij dit op afstand eenvoudig programmeren. Hierdoor kunnen onze lassers direct aan de slag, zonder onnodige wachttijden. Daarnaast spreek je rechtstreeks met een technisch expert die precies weet waar hij over praat, dat is natuurlijk erg prettig."