Veiligheid lasapparatuur VRD en openspanning

17-08-2014



Er worden logischerwijs steeds strengere veiligheidseisen gesteld aan lasapparaten. In Nederland maar ook zeker in het buitenland. Het gevolg hiervan is dat ook steeds meer vreemde termen het vakgebied binnenkomen. Termen die aan moeten geven dat een lasapparaat voldoet aan de gestelde eisen. Maar wat is de betekenis van termen als VRD, PFC, dodemansknop en vele andere en wat moeten we ermee?
Hierna wordt de term VRD globaal besproken.

Wat is VRD?
VRD betekent Voltage Reduction Device oftewel een Spanning verlagingsvoorziening. Als een VRD gemonteerd wordt op of ingebouwd zit in een lasapparaat dan verlaagt hij de nullastspanning. Er worden twee varianten onderscheiden:
  •   VRD    : Voltage Reduction Device
  •   SVRD  : Slow Voltage Reduction Device 

Beide schakelingen voldoen aan de Europese Standard (EN 60974-1:2005) en verbeteren de veiligheid, vooral in gevaarlijke omstandigheden. Denk daarbij aan scheepsbouw, aanleg van buisleidingen, mijnbouw en offshore.

Niet alle fabrikanten bereiken dezelfde waarde maar nagenoeg alle Europese producenten zitten ruim onder de gestelde eisen van 35 Volt binnen 0,3 sec na het stoppen met lassen.

In veel gevallen zorgt de VRD voor een verlaging van de nullastspanning binnen 0,2s naar 12V en voldoet daarmee aan de Australische standaard (AS 1674.2-2003). De SVRD reduceert de nullastspanning binnen 0,8s naar 12V en voldoet daarmee aan de Russische standaard (OCT 12.2 007.8).

Wat is het gevaar? Waarom wordt dit steeds vaker ingebouwd?
Volgens de Australian Standard is deze voorziening nodig omdat de afgelopen jaren verschillende dodelijke ongelukken gebeurd zijn. Ongelukken met oudere machines die vaak een open spanning hebben van wel 105 Volt DC of 85 Volt AC. In normale condities niet eens een groot probleem, echter in vochtige omgeving is dit erg gevaarlijk. In sommige landen is VRD al verplicht en enkele bedrijven hebben het in de veiligheidsvoorschriften voor lasapparatuurvoor als verplichting opgenomen .

Veel machinefabrikanten hebben tegenwoordig een machine in hun assortiment met een VRD functie. Bij sommigen is het een standaard functie,  bij anderen zul je om deze optie moeten vragen. Als u van plan bent te investeren in nieuwe machines dan is het in ieder geval verstandig om u laten informeren over deze functie. De VRD is overigens een wereldwijd erkende toepassing om veiliger te werken.

Enkele voorbeelden van machines uit het Elektrolas-assortiment met een VRD functie zijn:

  • de EWM Pico serie en
  • de REHM booster 170 autosafe.