Onze NIL cursisten bezoeken het lab Element

25-01-2018

Waarom alleen binnen de schoolmuren opleiden als je ook kan laten zien waar en hoe de materialen, waar iedere dag mee gewerkt wordt, getest worden. Daarom hebben wij onze cursisten meegenomen op bezoek bij een DO lab.

Woensdag 17-01-2018 heeft Elektrolas de cursisten van haar NIL handvaardigheidsopleidingen meegenomen op bezoek bij het lab Element in Breda. Element is een van de grote spelers binnen onderzoek naar metalen zowel gerelateerd als niet gerelateerd aan lassen.

Het doel van het bezoek was de heren een beeld te geven achter onder andere de bekende termen kerftaaiheid, treksterkte en buigproeven. Op deze manier wil Elektrolas waarde toevoegen aan haar NIL opleidingen. We willen onze cursisten zo goed mogelijk voorbereiden op de praktijk.

De middag bestond uit een presentatie over de theoretische achtergrond bij materiaalonderzoek en een overzicht van de mogelijkheden.

Vervolgens is er een interessante rondleiding gegeven door het laboratorium met aandacht voor verschillende disciplines als microscopisch onderzoek, chemisch onderzoek en mechanisch onderzoek.

De middag was bijzonder interessant en breed opgezet om niet direct te diep in te gaan op de materie, maar vooral kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden binnen de onderzoekswereld.
 
Presentatie over theoretische achtergrond bij materiaalonderzoek en een overzicht van de mogelijkheden.

 
                      
Onderdelen van schadeonderzoek. Producten die in de pratijk gebruikt zijn en binnen de verwachte levensduur afgekeurd worden. Door bijvoorbeeld corrosie of materiaalfouten.
 

Verschillende trekstaven. 
 
Uitleg trekkromme.
 
Deze trekbank trekt de proefstaaf kapot om zo onder andere de rek- en treksterkte te meten.