Lassen van tandheugels aan studpalen - Boll Engineering

15-05-2015

Een tijdje geleden heeft Elektrolas een mooi project mogen afleveren bij Gijs Boll in Genderen. Dit project bevatte het lassen van tandheugels aan studpalen en wordt ook op de site van Boll Engineering uitgelegd. Vanwege de lange lengtes van de studpalen is er door Elektrolas gekozen voor een gemechaniseerd systeem. Dit systeem levert niet alleen een constante kwaliteit, maar is ook nog eens reproduceerbaar. De snelheid die gehaald kan worden ten opzichte van het handmatig lassen is hiernaast vele malen hoger.

Vanwege de dikte van de te lassen materialen diende het materiaal eerst voorverwarmd te worden. Dit was noodzakelijk om de afkoeltijd na het lassen te verlengen zodat het materiaal zijn mechanische waardes vast hield. Ook hiervoor werd gekozen voor een systeem dat zo snel mogelijk werkt en zo min mogelijk arbeidsuren kost. Zoals te zien op de afbeeldingen hieronder heeft Elektrolas een leiding gemaakt met een aantal branderkoppen. Dit is gedaan om gelijkmatig en tegelijkertijd zo snel mogelijk over een langere lengte warmte in te brengen. Om de toevoer van het gas optimaal te houden zijn er ook een aantal propaancilinders aan elkaar gekoppeld. Deze propaancilinders zijn voorzien van een reduceerventiel met extra grote capaciteit. 

branderkoppen lassen          propaancilinders lassen
 
Na het voorverwarmen zijn de heugels gemechaniseerd afgelast in diverse lagen. Door middel van het koppelen van twee Rehm Synergic Pro lasapparaten aan een tractor met twee toortshouders werd het mogelijk om een nóg grotere snelheid te behalen. Naast de verhoging van de snelheid werd op deze manier ook de krimp van het materiaal het beste opgevangen.

Rehm Synergic Pro