Laskwalificatie uitreiking Elektrolas

20-05-2015


Certificaten EN ISO 9606-1

Elektrolas heeft als doel alle voorkomende problemen binnen de lasindusrie te verhelpen, dit betekent dus ook het certificeren van lassers. Op 20 mei 2015 zijn er opnieuw 7 lascertificaten uitgedeeld die volgens de EN-ISO 9606 (oude norm EN 287-1) zijn afgenomen.

Omdat Elektrolas personeel in dienst heeft dat is geaccrediteerd door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechniek), kunnen wij gemakkelijk op locatie laskwalificaties afnemen. Deelnemers beginnen met het lassen van een bepaalde constructie waarna deze visueel beoordeeld wordt. Indien de visuele beoordeling positief is, zal het werkstuk naar een onafhankelijk laboratorium gestuurd worden. In dit laboratorium wordt de gelaste constructie uitvoerig beoordeelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een breekproef van een hoeklas. Wordt ook dit positief beoordeelt, dan worden alle documenten gestuurd naar het NIL. Hier worden de documenten verwerkt en worden de certificaten per deelnemer teruggestuurd. 

Na de uitreiking van de individuele laskwalificaties (LK's) zijn je lassers gemachtigd voor een periode van 2 à 3 jaar. Om het certificaat geldig te houden is een halfjaarlijkse verlenging nodig en om dit goed te laten verlopen heeft Elektrolas de databank CERTIBANK in het leven geroepen. Deze databank stelt een lasser, voorman of lascoördinator in staat om altijd en overal laskwalificaties en lasmethodekwalificaties op te vragen. Tevens signaleert CERTIBANK je wanneer kwalificaties zijn verlopen en stuurt je een uitnodiging voor een lasproef. 

Ook interesse in het certificeren van uw personeel? Neem een kijkje op de website of informeer telefonisch naar de mogelijkheden.

NEN-EN 1090