Eritreërs worden opgeleid tot lasser

05-09-2018

Habtay, Efrem, Kiflom, Zerit, Debas, Efrem en Robel gaan een mooie toekomst tegemoet in de metaal. Deze zeven statushouders uit Eritrea zijn deelnemers aan een bijzonder opleidingsproject. Lasschool Elektrolas, zes regionale werkgevers, Vluchtelingenwerk, de drie Langstraatgemeenten en Baanbrekers sloegen de handen ineen om deze talenten aan de slag te helpen. 

Elektrolas heeft een gericht opleidingsprogramma ontwikkeld. Hierbij trainen we in eerste instantie op de manier waarop we het lasvak in Nederland uitoefenen. Verder krijgen ze vaardigheden aangeleerd die daadwerkelijk bij de werkgevers worden uitgevoerd. 

Vijf weken lang gaan de Eritrese leerlinglassers aan de slag met hun opleiding. Daarna volgt een fulltime stageperiode van 4 weken. Als alles goed gaat, dan krijgen deze talenten een plekje bij één van de zes metaalwerkgevers.

De vraag om personeel is groot. Door een slimme samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers zoals deze kunnen we iets doen aan die vraag. Daarnaast is het erg belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gewoon kunnen meedoen bij werkgevers. 
 
Arikel Vakblad Lastechniek               Krantenartikel Brabants Dagblad.