Elektrolas eerste trainingscentrum voor lassen met de cobot

10-03-2021

Hoewel er al wel cobot trainingen bestaan, zijn eerder nog geen trainingen gegeven in de Benelux voor het lassen met de cobot. Elektrolas heeft hiermee dus een primeur in handen. En daar zijn we trots op!

Bij Elektrolas zijn we 2 jaar geleden begonnen met het toepasbaar maken van de cobot voor de laswerkplaats. Wij zien een rol voor cobots in de laswerkplaats van de toekomst. De cobot is uitermate geschikt voor het maken van kleine series en levert een constante kwaliteit. Daarnaast wordt het steeds moeilijker om aan lassers te komen en kan door de cobot het laswerk weer aantrekkelijk gemaakt worden. Repeterend laswerk wordt door de cobot uit handen genomen, waardoor de lasser zich kan richten op het specialistische laswerk.

Uit ervaring weten we dat het succes van de cobot in de werkplaats afhangt van degene die met de cobot aan de slag gaat. Door zijn of haar enthousiasme gaat het experimenteren met de mogelijkheden van de cobot vanzelf. En die zijn er. Binnen 4 uur heb je de basis van het programmeren al onder de knie. Daarna is er nog veel diepgang mogelijk.
 

 

Basistraining Cobot programmeren

"Wij werken nog niet met een cobot en aan mij de taak om vandaag te onderzoeken of dit een verbetering voor onze werkplaats zou zijn." Vertelt een van onze deelnemers aan het begin van de basistraining en tijdens deze training steeds enthousiaster werd: "We hebben regelmatig repeterend werk, daar is de cobot zeer geschikt voor. Ook kunnen we met de cobot de kwaliteit verhogen van de lassen die in het zicht blijven zitten. Het oogt veel strakker als deze precies hetzelfde zijn gelegd. We kunnen gewoon niet meer om de cobot heen."

Tijdens de basistraining staat de algemene kennis over de cobot centraal. Het is tenslotte voor de deelnemers de eerste keer dat ze ermee gaan werken. Aan het eind van de dag begrijpen ze de gehele lay-out van het programma en kunnen ze daadwerkelijk een las leggen met de cobot.

     
 

Verdiepingstraining Cobotprogrammeurs

Naast de basistraining is er ook een training voor meer verdieping in het programmeren. Er is namelijk zoveel mogelijk met de cobot. Denk aan meerlaagslassen, cirkellassen en programma's doorkopiëren. Er zijn ook valkuilen bij het programmeren die onze deelnemers tijdens de training ook ervaren hebben. Op het moment dat je bijvoorbeeld gaat werken met vlakken en doorkopiëren ga je aan de slag met echte programmeerregels in plaats van de simpelere voorgeprogrammeerde commando's. Bijvoorbeeld: pose_trans, p[0,0,-0.005,0,0,0]. Zet je hierbij een nul of komma verkeerd, dan kan het zomaar zijn dat je de cobot een meter verplaatst in plaats van enkele millimeters.

"Door de drukte van de dag heb ik tijdens het werk geen tijd om me te verdiepen in alle programmeermogelijkheden. Daarom heb ik deelgenomen aan deze training. En ik heb er veel van opgestoken." Een andere deelnemer geeft aan juist wel al veel geëxperimenteerd te hebben met de cobot sinds die in hun laswerkplaats staat en heeft tijdens deze training dan ook de bevestiging gekregen al veel programmeerkennis te hebben.

     
 

Ook de training volgen?

Jaarlijks organiseren we deze trainingsdagen bij Elektrolas. Bekijk de actuele informatie en meld je aan.