Eigenschappen van TIG wolfraam elektroden

18-08-2014

Eigenschappen van TIG wolfraam elektroden:
  • Alles wat u nog niet wist van wolframelektroden.
  • De wolframelektrode is bij het TIG lassen een essentieel onderdeel. 
  • Verminder vervorming door de keuze van de wolfraam
Wat de contacttip is bij MIG/MAG lassen, is de Wolfram elektrode bij het TIG lassen: een zeer essentieel onderdeel! Vreemd genoeg wordt over beide producten niet of nauwelijks gesproken. Het is ‘maar’ een slijtonderdeel en daarom wordt er meer naar de prijs gekeken dan naar de kwaliteit. Anders dan wat de functie is van beide onderdelen wordt er ook  weinig gepubliceerd over de kwaliteitsverschillen, eigenschappen en toepassingen van de beide producten. Hebben we bij contacttips doorgaans keuze uit vier types bij wolfram zijn dat er in Nederland acht,  in sommige andere landen twaalf!
Geen wonder dat men door de bomen het bos niet meer ziet en omdat de informatie ook al gebrekkig of commercieel gekleurd is kiest men maar wat. Jammer want de invloed op het proces is groot. 

We kunnen onderscheid maken in drie types Wolfram, ongelegeerd: gelegeerd met een  legerings-element en elektroden met drie legerings-elementen. Legerings-elementen worden ook wel “ dopes” genoemd. De meest voorkomende dopes zijn Zirkonium, Cerium, Thorium, Lanthaan en Yttrium. Deze dopes worden altijd toegevoegd in de vorm van oxides omdat hun smeltpunt veel hoger ligt dan bij het originele materiaal. Ook is het elektronen emissie vermogen (eV) bij de meeste oxides beter. ( alleen Thorium is minder bovendien mag Thorium in Nederland niet meer gebruikt worden omdat het wegens de radio actieve straling onder de atoomwet valt).

Dopes verlagen de weerstand in de Wolfram elektrode, waardoor deze minder heet wordt tijdens het lassen. Een 2% Thorium elektrode wordt tijdens het lassen +/- 3000 graden, terwijl een 2% Lanthaan elektrode ongeveer 2000 graden wordt. Een Wolfram elektrode met drie legerings-elementen blijft nog eens ruim 200 graden kouder. (indien de juiste dopes zijn gebruikt!) Het elektronen-emissie-vermogen van drie componenten elektroden is ondanks de lage temperatuur veel beter dan die van Thorium. Dat betekend een betere boogstabiliteit en grotere energie dichtheid. Dit heeft weer tot gevolg dat er sneller en met een lagere heat-input gelast kan worden wat weer minder vervorming tot gevolg heeft. En ook niet onbelangrijk: de standtijd van de elektrodepunt neemt fors toe.



Is je belangstelling gewekt voor dit product of wil je meer weten over de WR2 Turkoois of de nieuwe E3 paars neem dan gerust contact met ons op via 0416-336777 of info@elektrolas.com