December, tijd voor reflectie en een blik vooruit

23-12-2021

Het einde van het jaar nadert. Dat betekent tijd voor reflectie. Graag deel ik, Joost van den Hooven, mijn ervaringen over dit bijzondere jaar en mijn visie voor 2022.

Terugblik op 2021
Er was voorspeld door het CBS dat de investeringen in de metaalindustrie dit jaar zouden dalen. Ondanks dit vooruitzicht ben ik altijd positief geweest over Elektrolas en ons marktaandeel. We hebben een enthousiast team, duidelijke visie en veel kennis in huis. De voorspellingen van het CBS kwamen niet uit en het sentiment in de metaal is positief. Dat is ook uit onze groei gebleken, 24% groei in omzet ten opzichte van 2020.

Deze groei komt niet vanzelf. We hebben hiervoor stevige stappen gezet:
  • We hebben ons opleidingsaanbod uitgebreid. Uitbreiding van de scope, werven van docenten, cursisten en natuurlijk de inrichting van twee mooie moderne theorielokalen. De feedback van onze cursisten is goed dus we zijn op de goede weg. 
  • Onze inzet op nieuwe technieken hebben dit jaar gezorgd voor de verkoop van 17 cobot oplossingen.
  • Verbeteren van interne communicatie. We zijn gaan werken met een actiesysteem waardoor werkoverdracht eenvoudiger is geworden. Uiteraard zullen klanten dit gaan merken in de verbeterde reactietijd.
  • Zichtbaarheid vergroot. Het doel was om onze technische kennis zichtbaarder te maken voor de markt. En dat is zeker gelukt met veel demonstraties van nieuwe technieken en lasprocessen, zowel in huis als bij de klant. Maar ook op open dagen van klanten en scholen, aanwezigheid op vakbeurzen en de inspiratiesessies bij ons in Waalwijk.  
  • Een kind kan de las doen. Een leuk sociaal project waar we zeker vervolg aan gaan geven. De jeugd enthousiast maken voor techniek en lassen in het bijzonder. Heb je een kind of kleinkind (leeftijd van 8-12 jaar) die interesse heeft, houd onze nieuwsbrief rondom de voorjaars- en herfstvakantie 2022 in de gaten.
  • In gesprek met engineers en werkvoorbereiding. Kennis delen op de afdelingen die samenwerken met de productieafdeling. Hierdoor hebben we beter zicht op hun uitdagingen en kunnen we daar ook de juiste lastechnische ondersteuning leveren.
     
    

Door de inzet van de afgelopen 12 maanden gaan we 2022 in met nieuwe en versterkte partnerschappen. Elektrolas is  Erkend Opleider van het NIL, Gecertificeerd Systeem Integrator van Universal Robots, Premium Sales Partner van EWM (de enige in NL) en tot slot Systeem Integrator van ABB Robotics.  

Mijn visie voor 2022
We zullen met de industrie voor uitdagingen blijven staan. Onduidelijke levertijden, beperkte beschikbaarheid aan grondstoffen en schaarste aan technisch personeel. Daarbij is het bijna onmogelijk om te voorspellen wat de gevolgen van de nieuwe Covid variant zijn voor de industrie. Hoeveel verstoring geeft dit op de wereldwijde productieketens en in welke mate geeft dit prijsdruk. Wat zeker lijkt is dat door de onzekerheid in de keten, reshoring (bedrijven halen productie terug uit lagelonenlanden) een trend is die 2022 verder zal toenemen. Om de reshoring succesvol te doen zal er slimmer en digitaler gefabriceerd moeten worden. Met minder mensen meer fabriceren door hulp van moderne technieken. 

In 2022 blijven wij ons toeleggen op de laswerkplaats van morgen. We blijven bedrijven helpen met het organiseren, automatiseren en digitaliseren van de laswerkplaats. Maar ook verduurzamen wordt een belangrijk speerpunt. Door in de werkplaats een verband te leggen tussen lasrookbestrijding en klimaatbeheersing kunnen voor mens en milieu mooie voordelen behaald worden. Daarnaast pakken we door op het enthousiast maken van de jongste generatie voor techniek en lassen.

Elektrolas, samen beter slimmer en veiliger!

Alvast prettige dagen en een gezonde start van 2022!


Joost van den Hooven
Eigenaar Elektrolas Lastechniek BV