COBOT-centrum - kijkje in de toekomst van het lassen

De vraag om te automatiseren speelt al langer in de sector. Dat heeft verschillende redenen, maar de belangrijkste zijn het tekort aan goede vakmensen en de strenge kwaliteitseisen. Beide problemen los je op met automatisering. Dat kan op meerdere manieren. Wij geloven in de kracht van cobots. Daarmee combineer je namelijk het vakwerk van de lasser met de snelheid en consistentie van een robot. Het beste van twee werelden.

Samenwerken met cobots

Als je de term niet kent, vraag je je waarschijnlijk af: wat is een cobot? Een cobot is een robot die samenwerkt met jou als mens. Het is een laagdrempelige manier om de lasproductiviteit te verhogen en constante kwaliteit te garanderen. Bij Elektrolas hebben we, samen met partners, een unieke lascobot ontwikkeld. Die is makkelijk te besturen en programmeren door de lasser zelf.

Waar robots werk volledig overnemen, werken cobots dus samen met de lasser. Lassers vrezen soms dat een cobot hun werk overneemt, maar dat is niet zo. Ze maken het werk vooral makkelijker. Als lasser programmeer je de cobot om de herhalende taken uit te voeren. Daardoor kun je je eigen energie gebruiken om het echte kunstwerk te maken. Van de lassers die een cobot gebruiken, horen we vrijwel uitsluitend enthousiaste verhalen.
COBOT-centrum

Dezelfde taal

Het Cobotcentrum is in het leven geroepen om een plek te hebben waar Elektrolas dit enthousiasme kan overbrengen en hun kennis kan delen. Samen kijken we dan waar ze tegenaan lopen en hoe de cobot dat probleem op kan lossen. Voor de klant kost dat niets, behalve wat tijd om bij ons langs te komen.

Met deze aanpak onderscheidt Elektrolas zich van andere aanbieders van cobots. Je ziet nu dat vooral automatiseringsbedrijven cobots aanbieden. Maar zij weten eigenlijk niet genoeg van lastechniek om goed te kunnen adviseren. Bij lassen komt immers veel kijken. Metaal dat uitzet en krimpt, de volgorde waarin je last, het gewicht van het materiaal; je moet de totale logistiek meenemen om een goede oplossing te bedenken. Dat kan alleen als je taal van de lasser spreekt.

Toekomst van lassen

Elektrolas hoopt met het Cobotcentrum een bijdrage te leveren aan de toekomst van het lassen. Bij Elektrolas vinden we het belangrijk om laswerk in Nederland te houden. Met het tekort aan goede vakmensen – dat voorlopig niet opgelost lijkt te worden – is daar maar één manier voor: de productiviteit per persoon verhogen. Hier ligt wat mij betreft een prominente rol voor de cobot.

Cobots maken het werk niet alleen beter en sneller, maar ook leuker. Van de lassers die met onze cobots werken, doen dat allemaal met plezier. Als ze eenmaal weten wat de mogelijkheden zijn, gaan ze zelf ook experimenteren en nieuwe toepassingen bedenken. Dat vind ik mooi om te zien. Ik hoop dat nog veel meer lassers willen ontdekken wat een cobot voor hun werk kan betekenen. De uitnodiging om dat in ons Cobotcentrum te doen, staat bij deze.
COBOT-centrum

Lassen en schuren met één cobotarm!

Onze projecten

Wie beter dan onze klanten kunnen vertellen over de projecten die we bij hen gerealiseerd hebben. Elk project heeft zijn eigen verhaal met betrekking tot behoeftes van de klant, uitdagingen die we vooraf tackelen en de oplossingen van onze organisatie. Samen beter, slimmer en veiliger.
 

Klantverhalen:

Innoveer je laswerkplaats

Hallo, ik ben Thije van Delft, Projectbegeleider bij Elektrolas. Dagelijks zijn wij druk bezig in ons COBOT-centrum met het realiseren van automatiseringsoplossingen voor onze klanten. Dit kan variëren van cobots voor lassen, snijden of schuren tot industriële robotopstellingen. De keuze hangt volledig af van de klantwensen en specifieke productieprocessen. 

Om jou goed op weg te helpen en persoonlijk advies te geven, nodigen we je graag uit voor een demonstratie. Zo kunnen we je gedetailleerd advies op maat geven.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf

Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, geven scholing, innoveren processen, verkopen en verhuren producten en bieden service op lasbenodigdheden.. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.