Lasverbetertraject - slimmer inzetten van je huidige vakmensen


“Bij een tekort aan vakmensen, moet je je huidige medewerkers slimmer inzetten.” 
Dennis Driessen, General Manager bij Made by Driessen.
Made by Driessen is een familiebedrijf en produceert dunne precisieplaatwerkdelen voor de High Tech en medische markt. Hierdoor dienen hun lassers het fijnere TIG laswerk te beheersen. Zoals in veel bedrijven heeft ook Driessen moeite om aan goede lassers te komen. Daarom hebben ze in het eigen personeelsbestand gekeken om de vakmensen die al in huis zijn, slimmer in te zetten.
 
Kort traject
Dennis Driessen, 2e generatie en General Manager, vertelt: “We hebben 4 BBL-leerlingen van de opleiding Allround plaatwerker die we meer willen gaan inzetten bij het laswerk. Ik heb eerst naar opleidingen gekeken, maar dat sloot niet aan op onze behoefte. We wilden een kort traject en volledig gericht op ons werk. Via mijn netwerk ben ik bij Elektrolas terecht gekomen en zo is het Lasverbetertraject gestart. Na een nulmeting waarbij door Elektrolas goed gekeken is naar het product, ons materiaal, de apparatuur, het proces en onze mensen, is een gericht opleidingstraject voortgekomen.”
 
Zeer effectief
In vijf lessen, verdeeld over vijf weken hebben vijf medewerkers op hun eigen werkplek het lasverbetertraject gevolgd. “De jongens hebben uitleg gekregen over het lasapparaat, wat bepaalde instellingen betekenen. Ze hebben zowel staal als rvs gelast en vandaag nog aluminium. Ook is een stukje materiaalkennis behandeld. Na de eerste sessie hadden ze al ontzettend veel geleerd, juist omdat het zo gericht is op het werk wat we doen.”
 
Durven lassen
Patrick van Asperen die de lessen namens Elektrolas heeft verzorgd, heeft tijdens het traject gezien dat de heren zijn durven te gaan lassen. “Ze lasten op lage amperages, nu durven ze met bijna twee keer zoveel amperage te lassen. Hierdoor gaat het lassen makkelijker, strakker en is er minder vervorming wat de kwaliteit ook ten goede komt.” De plaatwerkers kunnen nu ook flexibel ingezet worden. Naast het simpele laswerk kunnen zij nu ook complexer laswerk uitvoeren. Ze zijn zelfstandiger geworden en hebben een volwassenheid gekregen richting allround plaatwerker.

Ook de heren zelf zijn enthousiast over het traject. Robin: “De lessen zijn veel praktijkgerichter dan op school. Dat is ook maar één dag in de week en dan gaat het maar kort over lassen, omdat andere bewerkingen ook aan bod komen. Na de uitleg van Patrick en het doen in de praktijk, snap ik de theorie op school beter. Patrick laat ons zien en ervaren wat er gebeurd.”.
 
Vervolg 
Dennis is blij met de samenwerking. “De samenwerking met Elektrolas en Patrick was uitstekend. Iedere dinsdag na afloop van de sessie heb ik samen met Patrick nog even kort gesproken. Na de evaluatie vandaag weten we waar de vijf lassers staan en waar nog verbeteringen haalbaar zijn. Dan zal er zeker een vervolg komen. Voor het opfrissen van de kennis en vaardigheden, maar ook nieuwe dingen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop over lasnaadaanduidingen.” 

      

    


Meer informatie over een Lasverbetertraject bij jou op locatie.