“Kennis toevoegen die leidt tot verbetering of versnelling van het productieproces”


Paul Cieraad oogt bij de eerste kennismaking best rustig. Noem het: bedachtzaam. Maar als deze Junior Lastechnisch Adviseur vertelt over zijn vak verandert er iets. Al na enkele vragen over lassen begrijp je waarom hij is toegevoegd aan het team van Elektrolas. Hij vertelt gepassioneerd over productie, lasrobots, procesverbeteringen, standaardisering en de kwaliteit van lasverbindingen. Het is niet moeilijk om hem sympathiek te vinden. Een eigenschap die hem van pas komt in zijn contact met klanten.

Demonstratielasser
Bij Elektrolas is Paul demonstratielasser. “Mijn functie houdt in dat ik kennis toevoeg die leidt tot verbetering of versnelling van het productieproces. Ik ga in op lastechnische vragen van onze klanten. Daarvoor ga ik naar hen toe, of zij komen naar Elektrolas. Ik geef hen uitleg over materialen, technieken, lasapparatuur en materialen en breng deze via mijn demo’s meteen in de praktijk. Altijd ben ik op zoek naar manieren tot verbetering. Zowel in handlassen als in robotisering. Sommige vragen zijn zo specifiek dat daar een langere adem voor nodig is. Gelukkig zit geduld in mij. Dat past uitstekend bij Elektrolas; al onze input is namelijk gericht op het vinden van de juiste oplossing.”

Kwaliteitsverbetering
“De toekomst van het lassen boeit mij enorm. Lastechniek vraagt om een doorlopende ontwikkeling. Daarom wil ik blijven bijleren. Na VMBO Metaal - en een uitstap in de horeca en het onderwijs - ben ik zelfstandig een lasopleiding gaan volgen. Aansluitend ben ik enkele jaren handlasser geweest en robot-operator. Voordat ik bij Elektrolas solliciteerde, kende ik het bedrijf al. Toevallig heb ik hier namelijk mijn handvaardigheidsdiploma niveau 4 gehaald. In praktische zin kan ik daarmee prima uit de voeten. Mijn volgende stap wordt VTw-2. Dat is de opleiding tot visueel lasinspecteur. Iets theoretischer dus. Dan kan ik in de toekomst scholingen geven en bovendien vaker worden ingezet ten behoeve van kwaliteitsverbetering bij onze klanten.”

Constantiteit
“Mijn definitie van kwaliteit is: constantiteit. Voor een gelijkmatig productieproces is het belangrijk om de kwaliteit constant te houden. En om toe te werken naar verdere optimalisatie. Standaardisering is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er geen verschil kan ontstaan in het gelaste eindproduct. Ook als dezelfde werkzaamheden worden verricht door meerdere personen. Daarom moeten lasprocessen goed worden ingericht en vastgelegd in het ElektrolasPlan®. Samen met de certificering van personen en lasmethoden zorgt dit voor productie volgens vastgestelde kwaliteitsnormen. Dat brengt efficiëntie in het productieproces en kan het verschil betekenen bij discussies over aansprakelijkheidsclaims.”

Renovatie
Dat Paul ook thuis niet stilzit, blijkt bijvoorbeeld uit de renovatie van de zestigerjarenwoning waar hij samen met zijn vriendin woont. “Dit huis hebben we volledig gestript en grotendeels zelf gerenoveerd. Daarbij hadden we hulp van familie, vrienden en kennissen. Voor enkele noodzakelijke werkzaamheden hebben we externe vaklieden ingehuurd. Denk aan de eindmontage en controle van de technische installatie. Wil je zekerheid, dan moet dat gewoon goed gebeuren.”

Kever
En dan zijn andere trots: een kever uit 1975. “Een relatief zeldzaam model, deze felgroene Volkswagen 1303 Luxe Sport. Deze is af fabriek voorzien van enkele extra’s, zoals verstralers op de bumper en een dubbele luchtinlaat. Het jaar ervoor werd de VW Golf I geïntroduceerd. Die was veel moderner en kostte evenveel. Daarom is dit type kever niet in grote aantallen verkocht. In Nederland slechts 13 keer. Deze heb ik van a tot z zelf gerestaureerd. Het laswerk natuurlijk, maar ook het plaatwerk, de motor en de bedrading. De staat waarin ik deze auto heb gebracht vergde wel wat vasthoudendheid en geduld. Maar daar is het eindresultaat dan ook naar.”

Kennis
“Ook in mijn werk is het behalen van kwaliteit het doel. Om een probleem te tackelen, laat ik als dat nodig is alles wijken. De weg naar de beste uitkomst is er soms een van trial and error. Ik ben niet bang om te experimenteren met machine-instellingen als dat betekent dat dit weer kennis oplevert waarmee onze klant verder komt. Zo oplossingsgericht is Elektrolas.”
 
.
Paul_Cieraad_Elektrolas_Kwaliteitsbeheer&Scholing
“Mijn definitie van kwaliteit is: constantiteit”
Paul Cieraad, Junior Lastechnisch Adviseur

T: +31 (0)6 19792486
E: paulcieraad@elektrolas.com 

Onze totaalaanpak - De schijf van vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij zijn één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. We zijn een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden.

Kwaliteitsbeheer, verkoop, verhuur, scholing en servicedienst: dat is onze schijf van vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten kunnen excelleren.