Wat is een penetrant onderzoek?

07-03-2024

Wat is een penetrant onderzoek? Waarom komt dit voor in de lastechniek? Wanneer wordt het toegepast? Waarom is het belangrijk? Wie mag het onderzoek doen? Welke voordelen heeft het? Welke gevolgen heeft het? Wat kan je doen bij een negatieve uitkomst? Zijn er andere steekproeven?
 
Een penetrant onderzoek wordt vaak gebruikt als onderzoeksmethoden. Het is daarbij een van de oudste onderzoeken in de lastechniek. Maar wanneer wordt dit onderzoek uitgevoerd? Nadat het laswerk voltooid is, wordt een penetrant onderzoek uitgevoerd. Maar waarom? Heel simpel. Het doel van dit onderzoek is om eventuele oppervlakte fouten of scheuren in het laswerk op te sporen. Die niet visueel, dus met het blote oog waarneembaar zijn. 
 

Waarom wordt een proef gedaan?

Met de eindklant zijn afpraken gemaakt over specifieke normen en kwaliteit eisen. Een steekproef is hierbij belangrijk om de kwaliteit aan te kunnen tonen. Maar ook om fouten op te sporen. Met een steekproef kan de kwaliteit vastgesteld worden. Maar ook fouten. 


Hoe wordt het toegepast?

Als eerst wordt een penetrante vloeistof op het laswerk aangebracht. Vervolgens wordt de overtollige vloeistof verwijdered. Daarnaast wordt er met een zogenaamde ontwikkelaar de scheur leeggezogen. Hierdoor wordt het defect zichtbaar gemaakt. De vloeistof bestaat vaak uit een rode dun vloeibare vloeistof. Het materiaal waarmee de resterende vloeistof verwijderd wordt. Bestaat vaak uit een kalkachtige substantie. 

Om dit onderzoek goed te kunnen doen. Is het volgende belangrijk:

  1. De fout die ontdekt wordt moet bereikbaar zijn voor de vloeistof.
  2. Het werkstuk moet schoon zijn.
  3. Hoe gladder het oppervlakte is. Hoe kleiner de fout ontdekt kan worden.
 

Zijn er ook andere steekproeven?

Naast het penetrant onderzoek zijn er ook andere steekproeven. Maar waarom? Ieder onderzoek heeft zo zijn kwaliteiten. De ene onderzoek brengt de defecten in kaart, indwendige decten óf materiaaleigenschappen. 
 
NDO Methode Inwendige defecten Oppervlakte defecten Materiaaleigenschappen
Visueel controle ++ - -
Magnetisch onderzoek ++ - +
Penetrant onderzoek + - -
Ultrasoon onderzoek - ++ +
Röntgen onderzoek - ++ +
 

Vragen? 

Zit je met een vraag en kom je er niet in uit? Óf loop je tegen kwaliteitsuitdagingen aan? Geen probleem! Wij staan klaar om je verder te helpen. Neem gerust contact op via 0416 235036 of info@elektrolas.com.