Instorting dak AFAS stadion, hoe te voorkomen

19-08-2019

Op 10 augustus 2019 is een deel van het dak van het AZ-stadion in Alkmaar naar beneden gekomen. Werd aanvankelijk gedacht, dat dit veroorzaakt werd door de later opgelegde zonnepanelen in combinatie met een zomerstorm, later kwam de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) tot de voorlopige conclusie dat falende lasverbindingen de oorzaak vormden. Goed om te weten. Maar belangrijker is: hoe kan het voorkomen worden?

Dit soort gebouwen valt onder de norm EN 1090 en stadions vallen binnen die norm onder de een na hoogste executieklasse (veiligheidsklasse). Zowel constructeurs als aannemers moeten daaraan voldoen. Zoals het er nu naar uitziet is dat in Alkmaar niet helemaal gebeurd. 

Wat er nu moet gaan gebeuren
Bij het stadion zal een gedeelte van het dak en van de constructie verwijderd dienen te worden. Want naast het falende laswerk zijn er ook vermoeiingsscheuren geconstateerd. Er is dus eigenlijk te licht geconstrueerd. 
In het algemeen dient de 1090 norm strenger nageleefd worden. Dat wordt nu nog te weinig gedaan. Naast dat de bedrijven gecertificeerd moeten zijn, moeten ook hun lassers gekwalificeerd zijn. Verder dient men goede inspecties uit te voeren, zowel visueel en, zoals in dit geval, met NDO (niet destructief onderzoek). 

Te maken met EN 1090? Wat kan Elektrolas betekenen
Elektrolas heeft specialisten in huis die dit soort inspecties uitvoeren. We doen dit bij klanten die onder deze norm werken. Met behulp van visuele inspectie worden vroegtijdig lasonvolkomenheden ontdekt, waardoor de foutmarge verkleind wordt en de kwaliteit van het lassen verhoogd. 

Omdat lassen wordt gezien als een bijzonder proces en er na het lassen slechts een inschatting gemaakt kan worden van de actuele staat van de verbinding is er veel mee gemoeid het hele proces in goede banen te leiden. Om kwaliteit te borgen zijn er diverse systemen en regelgevingen welke beschrijven hoe en wat vast te leggen voor, tijdens en na productie. Het belang van al deze documentatie is om inzichtelijk te maken wat wanneer door wie en met welke materialen en procedures gewerkt wordt. Het begeleiden en schriftelijk vastleggen hiervan gebeurd door de lascoördinator.

Anders gezegd: onze lascoördinatoren kunnen bedrijven van A tot Z begeleiden bij de uitvoering van de 1090 norm. Elektrolas is tevens door het Nederlands Instituut voor Lastechniek gemachtigd om lasmethodes en lassers te kwalificeren. De lasmethodekwalificatie borgt de lasverbinding, de lasserskwalificatie borgt de kundigheid van de lasser door de tijd heen m.b.v. de verplichte halfjaarlijkse verlenging.


Benieuwd naar wat Elektrolas voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact op via 0416-336777 of info@elektrolas.com.