Oplassen van slijtvaste lagen

Door schurende of stotende belasting slijt je metaal in een rap tempo weg. Door het oplassen van een slijtvaste laag verleng je de levensduur van je metaal. Je maakt 2-3mm hoge lasrupsen. Wanneer die lasrupsen weggesleten zijn tot het oorspronkelijke materiaal ga je weer een nieuwe slijtvaste laag oplassen. Hierdoor blijft je metaal beter beschermd. Wanneer je met hardox werkt in plaats van staal is de slijtage nog minder.

Hardox oplassen

In de video laten we zien welke voorbewerkingen van het metaal en welke middelen je nodig hebt om te kunnen oplassen. We hebben gebruik gemaakt van een hardox plaat. Hardox is een speciale harde, slijtvaste staalsoort en wordt daarom vaak ingezet bij toepassingen waarbij veel slijtage voorkomt. 

Met alleen een slijtvaste ondergrond red je het niet. Voor het oplassen van de slijtvaste lagen gebruik je ook passend lasdraad. Gebruik je een andere draad dan zijn de opgelaste lagen binnen de kortste keren weer versleten. Heb je na het kijken van de video nog vragen. Onze lastechneuten helpen je graag.

Werkvoorbereiding

Voordat je begint met lassen dien je nog een aantal voorbereidingen te treffen.
  • Verwijderen van roest en vuil van het metaal. We adviseren je de Cibo FX Fiberschijf te gebruiken. De afname met deze schijf is groter dan bij een afbraamschijf.
  • Materiaal ontvetten. Metaclean 300 is hier zeer geschikt voor. Het verdampt snel en het metaal beschadigd niet.
  • Je maakt lange snoeren en een patroon. Teken met speksteenkrijt de lijnen de je wilt lassen. 
  • Las met de juiste draad. De Goldarc MA600 oplasdraad is een slijtvaste draad en heeft een hardheid van 55-60 HCR (Hardness Rockwell C-schaal)
  • De machine-instellingen zijn afhankelijk van je laspositie, soort materiaal en dikte van het materiaal.

Tips bij oplassen

Hardox oplassen en staal oplassen is arbeidsintensief, omdat het vaak om grote oppervlakten gaat.

Bij oplassen maak je 2-3mm hoge lasrupsen. Dit doe je door met sproeiboog, stekend en snoerend te lassen. Je voortloopsnelheid ligt tussen 20-35cm/min met een heatinput tussen de 0,75 - 1,2 Kj/mm, voor gecontroleerde handhaving van de warmtehuishouding.

Doordat je grote stukken last dien je bij de herstart de krater uit te slijpen. Hiermee haal je silicaat insluitsels, verbrand materiaal en ophoping van verontreiniging weg en heb je minder kans op lasfouten.

Wanneer de lasrupsen weggesleten zijn tot het oorspronkelijke materiaal, ga je weer opnieuw oplassen. Doordat je met slijtvaste draad last is dit veel minder vaak nodig.

Meer lasadvies

Door middel van instructievideo’s en de juiste voorbereiding maak jij een vliegende start met je lasproject. Heb je na het zien van de video’s toch nog een vraag? Of wil je een lasapparaat huren om deze klus uit te voeren? Onze specialisten helpen je graag verder.

Onze totaalaanpak - De Schijf van Vijf


Alle kennis en middelen rond lasvragen hebben wij in eigen huis. Wij één aanspreekpunt voor alle betrokkenen in het lasproces, van aanbesteding tot kwaliteitscontrole. Elektrolas is een totaalaanbieder op lasgebied. We borgen kwaliteit, bieden scholing, verkopen, verhuren en bieden service op lasbenodigdheden. Dat is onze Schijf van Vijf. Vijf diensten die elkaar versterken. Zo zorgen wij dat onze klanten klaar zijn voor de toekomst.

 
schijf-van-5-elektrolas