Principe van een Lasplan

04-09-2017


Herken je dat er geregeld onduidelijkheid zit tussen de tekenkamer (R&D afdeling) en de productie waardoor miscommunicatie onstaat? Wij herkennen op de tekening waar problemen kunnen onstaan en daarmee win je efficiëntie en borging van kwaliteit en voorkom je onnodige kosten.

Een lasplan is interessant voor middel- tot grote constructie bedrijven en machinebouwers met een eigen R&D / engineering afdeling of een extern bureau inschakelen die conform EN 1090, klantspecificatie of andere kwaliteitssystemen werken.

Beschrijving
Dit plan wordt geschreven afgestemd voor alle betrokken personen in zowel het voortraject als tijdens de productie. Lassers, voormannen en operationeel medewerkers, maar ook de engineering afdeling en het bedrijfsbureau, hebben te maken met dit plan. Uiteindelijk behoord het lasplan tot een tekeningen pakket en dient als leidraad van begin tot eind in de productie.

Doel
Het doel van een lasplan is complex werk vereenvoudigen door te werken met een stappenplan ter geleiding bij een tekeningen pakket. Dit stappenplan kan alle facetten van productie omvatten zoals van materiaalspecificaties, materiaal voorbereiding, samenstellen van constructies, lasvolgorden, opspan mogelijkheden, handeling en afwerken tot oplevering van het eind product.

Uiteindelijk is het doel van het plan productie efficiënter te laten verlopen en voor betere communicatie tussen Engineering en werkplaats te zorgen waardoor werkdruk en miscommunicatie weg vallen. Bijkomend voordeel is dat zowel Engineering als productie geprikkeld wordt kritisch te kijken naar het productieproces waardoor processen verbeterd kunnen worden. Vaak komen problemen in een vroeg stadium naar voren, zaken als afwezige maatvoeringen, slecht of niet bereikbare plaatsen en hanteerbaarheid.

Essentiële variabelen zoals specifieke lasvoorschriften worden in dit plan opgenomen, maar ook voorkomen van vervorming, lasvolgorde, oppervlakte afwerking, traceerbaarheid, inspectie en conservering worden in dit plan opgenomen en gespecificeerd.

Elektrolas als juiste partner
Met vier IWT'ers in huis beschikken we over heel veel kennis, we begeleiden en coördineren het hele project, we herkennen op de tekening waar problemen ontstaan en met onze vijf diensten kunnen we alles ondersteunen en daardoor snel schakelen.

Door vooraf een lasplan op te stellen:

  • Worden de eisen en wensen duidelijk voor alle betrokkenen.
  • Heeft het project een betere doorlooptijd.
  • Voorkom je de kans op fouten.
  • Borg je de kwaliteit.

We hebben al een aantal van dit soort lasplannen mogen schrijven en gecoördineerd tijdens de productie. Zo zijn er met behulp van een lasplan twee container overslag kranen gereviseerd, twee "loadspredders" gebouwd met een capaciteit van 800mT en staat er een reparatieplan op papier voor onvolkomendheden uit laswerk van een robot die RVS last.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de praktijk die naar wens zijn uitgevoerd aan de hand van een lasplan. We komen graag bij je langs voor een stukje extra toelichting.

Voor meer informatie kun je terecht bij de afdeling Kwaliteitsbeheer van Elektrolas.
T: 0416-336777
E: info@elektrolas.com