Mechaniseren loont

26-10-2017

De vraag naar gemechaniseerd lassen neemt in rap tempo toe vanwege efficiëntie, kostenbesparing en het borgen van kwaliteit. Binnen de lastechniek zijn er eindeloos veel mogelijkheden om de lasser te ondersteunen tijdens zijn werkzaamheden waardoor hij veilig, gemakkelijk en snel kan werken. Daarom heeft Elektrolas een inspiratiesessie georganiseerd waarin verschillende partners machines hebben getoond die daaraan bijdragen.

De inspiratiemiddag werd ingeleid met een presentatie gegeven door Jo van de Put. Jo heeft 40 jaar industriële ervaring en geeft ongeveer al 20 jaar advies aan industriële midden- en kleinbedrijven op het gebied van het verbeteren van hun concurrentiepositie. Daarnaast heeft Jo drie boeken geschreven waaronder 'Manarm produceren'. In zijn presentatie deze middag vertelde hij over het belang en het nut van mechaniseren. 

Daarna hebben verschillende partners machines getoond die allemaal een steentje kunnen bijdragen aan efficiënter werken binnen het bedrijf. 



Hoeklasmachine
De Wel Handy Multi II Magneettractor is licht, compact en voorzien van vier aangedreven wielen. De magnetische trekkracht en het lage zwaartepunt staan garant voor grote stabiliteit en magneetkracht. Op het filmpje is te zien dat verticaal opgaand lassen mogelijk is. Dit apparaat kan hechtlassen en aan het einde van het lasproces schakelt het automatisch over op kratervulling. De Handy is te positioneren via een automatische eindschakelaar. Het heeft een constante snelheidscontrole door encodemotor en de pendel parameters zijn aan te passen tijdens het lasproces. Met behulp van dit apparaat kan de lasser snel en nauwkeurig werken.



Onder poederdek lassen
De OP installatie DC-1000 is zeer geschikt voor het lassen van langs- en rondnaden, denk aan samengestelde balkprofielen en buizen. Het is een prettig en rustig proces doordat er geen last is van licht, stof en lawaai. De kwaliteit van dit apparaat is zeer stabiel en het is geschikt voor diverse materiaalsoorten. Door de eenvoudige opzet met behulp van een laskolom of tractor, geleverd als ‘turn key’ installatie, kan de productie binnen een uur opgestart worden. Ondanks dat het al een ouder proces is, wordt het nog steeds zeer frequent toegepast in allerlei industrieën.


Lasnaadvolgysteem
Met de optische naadvolgsensor TH6i kunnen nagenoeg alle naadvormen gedetecteerd worden. De TH6i is bijzonder geschikt om stompe naden met een minimale spleet, vanaf 0,02mm, te kunnen detecteren en is hiervoor aanvullend uitgerust met een grijsbeeldcamera en een groene belichting. Een belangrijk toepassingsgebied van de TH6i is de buis- en ketelconstructie en is geschikt voor alle materialen met mat of reflecterend oppervlak. De TH6i kan met de gangbare robots communiceren, maar ook een analoog/digitaal interface of een ethernetverbinding is mogelijk. 


Plasmasnijden
De PNC-12 Extreme is een zeer compacte CNC gestuurde snijtafel voor zowel enkelstuks als meerdere onderdelen. De machine wordt geleverd met uitgebreide software voor het tekenen van onderdelen en het nesten van platen. Door de vrije keuze in stroombron kunnen vrijwel alle merken plasmasnijders gekoppeld worden in combinatie met een machinetoorts. De machine is voorzien van automatische hoogteregeling waardoor de snijkwaliteit bij een dunne plaat gegarandeerd is. Het getoonde model was voorzien van een Hypertherm Powermax 45.


ForceArc puls lassen
Met de Titan XQ 400 ampère mig/mag machine kan ForceArc puls gelast worden waardoor de lasnaadvoorbereiding anders is. Bij een V-naad kan de hoek teruggebracht worden van bijvoorbeeld 60 naar 40 graden. Hierdoor is minder materiaal nodig om de naad te vullen, minder materiaalverlies en is de lastijd korter. Daarnaast is getoond dat position weldig ook een perfecte inbranding geeft, dit geldt voor zowel van beneden naar boven als van boven naar beneden. Deze manier van lassen levert ook tijdwinst op en is te combineren met een lastractor.


Gemechaniseerd TIG-lassen
De ABIDRIVE zorgt voor een constante toevoer van draad, hierdoor hoeft de lasser dat niet meer zelf te doen. Door de modulaire sluitsystemen van het slangenpakket is ombouw mogelijk voor toepassing op de meest gangbare TIG-apparaten. De machine kan ingesteld worden op 2- of 4-takt mode met interval schakeling en daarbij kan de toevoer- en intervaltijd geregeld worden naar keuze van de lasser. Het apparaat is licht en door de flexibele draaddoorvoerslang is het gemakkelijk in gebruik.



Wil je eens van gedachten wisselen met ons over efficiënter werken, neem contact op via 0416-33677 of info@elektrolas.com.