Grootste wijzigingen in de norm 15614

05-02-2018

Vanaf midden 2017 is de vernieuwde norm 15614-1:2017, voor lasmethode kwalificaties, van kracht. Wat betekent dit nu eigenlijk voor in de praktijk, wat is er verandert?

Allereerst is de 15614-1 gesplitst in 2 levels (1 en 2).  Level 1 is gebaseerd op de Amerikaanse norm (ASME), maar is niet identiek gelijk. Dit is de meest eenvoudige optie welke ten opzichte van level 2 enige beperkingen heeft (onder andere: geldigheidsgebieden).

Er zijn een aantal zaken die waar je rekening mee dient te houden:
  • Level 2 kwalificeert Level 1, maar andersom geldt dat niet.
  • De beproevingsomvang is bij Level 1 kleiner dan bij Level 2.
  • De geldigheidsgebieden zijn bij Level 1 groter dan bij Level 2.
Over het algemeen kunnen we constateren dat het gebied van geldigheid in bepaalde gevallen wordt vergroot mits men de juiste keuze maakt tijdens de lasproef. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gas dat wordt gebruikt tijdens de proef, +/- 20% van de nominale samenstelling.

Er zijn echter ook beperkingen in het geldigheidsgebied, denk hierbij aan het gebruik van merk en type lasmachine. De fabrikant en het bijbehorende lasprogramma wordt in de kwalificatie opgenomen, wil je met een andere machine gaan lassen dien je een nieuwe kwalificatie te behalen. Dit geldt enkel voor de zogenaamde “wave controlled” processen ofwel programmeerbare machines. De “standaard” machines hebben geen beperking, echter staat het wel geregistreerd op de PQR.

De nieuwe norm heeft geen invloed op kwalificaties die in het verleden behaald zijn.

Laat je door Elektrolas adviseren voordat je een lasmethode kwalificatie (LMK) traject ingaat.

Voor meer informatie m.b.t. kwaliteitsbeheer kun je terecht bij:

Michael Hagelaars
Telefoon: 0653619541
E-mailmichael@elektrolas.com