Nee, niet iedere automatische lashelm is geschikt om tig te lassen op een lage laspanning. In het algemeen wordt gezegd dat een amperage <50 te laag is om te zien door een gemiddelde lashelm. Wij adviseren dan ook aan tiglassers altijd een lashelm uit de Speedglas 9100 serie. Deze helmen functioneren zelfs bij amperages tot 1 ampere.
Ja, ons L-Ag2P Ultra zilversoldeer is speciaal ontwikkeld om op kleinere ruimtes te werken. Als alle soldeerverbindingen dicht op elkaar zitten kan het wel eens lastig zijn als zilversoldeer te vloeibaar wordt. Een groene vlam en een soldeer die onderuit zakt is dan vaak het resultaat. Met het ultra soldeer voorkom je dit probleem.
Om dun RVS te lassen wordt vaak gekozen voor een Tig of Mig pulsmachine. Hiermee kan spatarm gelast worden en door de pulsfunctie kan er sneller gewerkt worden. Voordeel is dan natuurlijk dat er korter gelast wordt en dat er dus ook minder warmte in het materiaal wordt gebracht. Minder warmte zorgt dan weer voor minder spanning in het materiaal en dus minder vervorming.

Daarnaast zijn er tegenwoordig speciale lasprocessen zoals coldArc en rootArc van EWM. Waar de vlamboog zo goed gecontroleerd is dat er snel en precies gelast kan worden op een lage spanning. Gevolg minder hitte inbreng en dus minder vervorming van het materiaal. Voor meer informatie. 0416336777   

 
Ja, afzuigen is een optie. Maar vaak wordt er gekozen om overdruk in de ruimte te realiseren. Door een blaasunit in te zetten, zoals de VAF300, wordt verfdamp, lasrook en/of stof uit de ruimte verdreven. Bijkomend voordeel is dan ook nog dat er weer frisse ademlucht het compartiment binnenkomt.
Ja hoor, met een Molybdeen test kunt u snel vaststellen of het materiaal molybdeen bevat.
De aanwezigheid van molybdeen in 316 is het belangrijkste verschil tussen deze twee materiaalsoorten. Molybdeen verhoogt de corrossieweerstand tegen agressieve elementen.

De Molybdeen druppeltest waarbij 3 a 4 druppels vloeistof op het materiaal al dan niet reageren met Molybdeen. 
Verkleuren de druppels na enkele minuten, dan is molybdeen aanwezig en heeft men met 316 of een hogere kwaliteit te maken .
Blijven de druppels semi-transparant dan is de kwaliteit 304 of lager. Deze test is natuurlijk te bestellen bij Elektrolas. 
Mocht u zelf willen zoeken naar een test, Avesta 960 Molydrop 30ml is een goed product.

1806060   Molydrop testset 30ml  78,= eu ex btw
De Time saving kits van Cibo zijn hiervoor ideaal.
Stap voor stap staat beschreven hoe je van het gelaste product een mooi gefinisht geheel maakt. 

Niet alleen de te gebruiken schuurkorrels, maar ook het juiste toerental, slijprichting en mate van koeling wordt beschreven.

De Time saving kits zijn er voor zowel hoogglans finish als voor borstelstructuur.

Maar natuurlijk kunt u ook een van onze experts raadplegen. 
Zeker, zolang de afzuiger voorzien is van een HEPA of BIA lasrookfilter mag u recirculeren.
Is dit niet het geval dan bent u verplicht de lasrook naar buiten toe af te blazen.
 
VRD staat voor Voltage Reduction Device.
Een spannings verlagingsvoorziening die veiligheid van het werken met lasapparatuur bij vochtige omstandigheden aanzienlijk verbeterd. 


 
Vaak is de warmteinbreng bij het lassen een probleem.
Het standaard miglassen en tiglassen is te traag waardoor veel warmte word ingebracht. Puls mig lassen heeft als voordeel dat er sneller gelopen kan worden.
En dit biedt in veel gevallen een mooie optie. Kies dan bij voorkeur voor 1.2mm lasdraad, dit zorgt voor een stabieler en rustiger proces.

Goede ervaring hebben we ook met mig solderen met Cual8 lasdraad.

Als standaard oplasdraad word in nederland vaak gekozen voor lasdraad met werkstofnummer 1.4718 oftwel MA600.
Een massieve oplasdraad die breed in gezet word voor werkzaamheden aan vergruizers, graafbakken, pomphuizen bij zandwinning enz. 

Zijn er alternatieven; 
Jazeker, Er zijn veel verschillende oplasdraden.
Wat kunnen redenen zijn om te kiezen voor een ander type oplasdraad?
- Prijs
- Laseigenschappen
- Gewenste hardheid  

Mocht u meer willen weten bel gerust het moet gek zijn willen we u niet wijzer kunnen maken. 

Meest gebruikte oplasdraden hebben een hardheid van 600 Brinell.
Dit omdat de gebruikers graag willen dat het eindproduct ook die hardheid heeft.
Let wel tijdens het lassen ontstaat er opmenging en over het algemeen kan gesteld worden dat de 600 brinell pas behaald word na het leggen van 3 lagen.

De ER100 draad is een steeds vaker toegepaste variant op de duurdere 307 lasdraad.
De 307 lasdraad moet het hebben van zijn nikkel gehalte om scheur- en schokbestendig te zijn. De ER100 is een laag gelegeerde draad voor het lassen van hoge treksterkte stalen. Door zijn fijnkorrelige structuur is hij erg scheurbestendig en daardoor prima geschikt als bufferlaag of verbindingslaag voor bijvoorbeeld NAXTRA70, Hardox, enz..   
RVS 304 is een austenitische roestvast staalsoort en duplex is een ferritisch/austenitisch staalsoort. Als je dit last met een standaard rvs toevoegdraad kom je precies in het midden uit qua eigenschappen en blijf je boven de kritieke waarden om een goede verbinding te krijgen.
 
Een standaard rvs toevoegdraad is 308Lsi en/of 316Lsi. 
RVS 304 is een austenitische roestvast staalsoort en duplex is een ferritisch/austenitisch staalsoort. Als je dit last met een standaard rvs toevoegdraad kom je precies in het midden uit qua eigenschappen en blijf je boven de kritieke waarden om een goede verbinding te krijgen.
 
Een standaard rvs toevoegdraad is 316Lsi. 
Bij een verbinding tussen 316 en 310 is het verstandiger om te kiezen voor het lassen met 316 toevoegmateriaal. 310 is gevoeliger voor warmtescheuren en hier loop je dus onnodig risico. 

Er word soms ook gekozen voor een overgangsdraad, een 309Lsi lasdraad.
Maar dit is naar onze mening niet perse nodig.
Wel is het aan te raden om bij het lassen aan 310 materiaal de downslope lang te houden  en dat geldt ook voor de gasnastroomtijd. Hiermee voorkom je de scheurtjes in de eindkrater.
Ja die zijn er. In het verleden waren er verschillende fabrikanten die een zogenaamde 309 Fall in haar pakket hadden.
Omdat er geen volume zit in deze elektroden hebben verschillende fabrikanten deze elektroden uit hun leveringspakket gehaald.

Gelukkig kunnen we nog steeds een prima elektroden aanbieden.
Dit is een elektrode van Avesta

Een elektrode voor het verticaal neergaand lassen van een overgang van
staal aan rvs. Extra toevoeging van Molybdeen om putcorossie te voorkomen.

Ons  artikel nummer 1430955
310 is verlasbaar er zijn echer een aantal zaken waar men wel rekening mee moet houden aangezien het scheurgevoelig is.
 
- koud lassen met 310 toevoegmateriaal, dus niet voorverwarmen;
- zo koud mogelijk lassen bijvoorbeeld TIG puls;
- las eindigen met een langere downslope en gas nastroomtijd;
- dikke rupsen leggen zodat het materiaal beter zijn spannig kwijt kan, goed toevoegen;
- schoonwerken, vetvrije handschoenen, geen olien of vetten op moedermateriaal;
- verder is het materiaal iets taaier dan 316 maar is het wel goed te bewerken zoals ponzen, slijpen en walsen.
 
Voor meer info en prijzen van 310 toevoegmateriaal, neem contact met ons op via telefoonnumemr +31 (0)416 33677.
2.2 Certificaat -  Richtanalyse van de chemische samenstelling van de draad.
3.1 Certificaat -  Werkelijk gemeten samenstelling van de draad.


  
Dit is afhankelijk van excecutie klasse waarbinnen het werk valt.
Executie klasse I           Nee, traceerbaarheid is niet nodig.
Executie klasse II          JA, traceerbaarheid is nodig, echter het toevoegen van de materiaalcertificaten is dan genoeg.
Executieklasse III / IV   JA, de traceerbaarheid is nodig en moet er per onderdeel benoemd kunnen worden uit welke batch moedermateriaal het gemaakt is. Uiteraard moeten dan de nodige materiaalcertificaten bijgesloten worden.
EN 1090 CE-markering voor constructies

De norm EN 1090 is sinds 1 juli 2014 wettelijk van kracht. Dit betekent dat het verplicht is om zowel staal- en aluminiumconstructies als de onderdelen hiervan, van een CE-markering te voorzien.  Een CE markering is een verklaring van de fabrikant dat de producten voldoen aan alle constructieve eisen die in de bijbehorende productnorm(en) gesteld worden. De CE markering geeft aan dat het product voldoet aan de daarvoor geldende EG richtlijnen. Wil je weten hoe Elektrolas je in dit traject kan ondersteunen? Klik hier.
 
In de EN 1090 komen de volgende drie delen voor:
- EN 1090-01 is de Europese Richtlijn voor de constructie van staal- en aluminium producten. Het beschrijft de voorwaarden waar een kwaliteitssysteem van een
  productieproces aan moet voldoen om te komen tot een CE markering. Voor de technische eisen verwijst de EN 1090-01 naar de andere twee delen.
- EN 1090-02 heeft betrekking op staalconstructies.
- EN 1090-03 heeft betrekking op aluminiumconstructies.
In de EN 1090-2 worden EXC (execution classes) aangegeven. Bouwwerken dienen op voorhand ingedeeld te worden in een uitvoeringsklasse welke kan variëren van EXC1 tot en met EXC4. Hoe hoger de klasse hoe hoger de technische eisen. Dit heeft eveneens gevolgen voor het lasproces, waarbij er grote verschillen ontstaan tussen de uitvoeringsklassen, bijvoorbeeld het niveau van de lascoördinator.
 
Door de intreding van de EN 1090-1, is het verplicht om een FPC (Factory Production Control) op te zetten. Dit is een kwaliteitssysteem welke beoordeeld wordt volgens de EN1090-1. Invoering van FPC betekent invoering van een (kwaliteits)handboek waarin zaken zoals verantwoordelijkheden en bestaande productieprocessen schriftelijk vastgelegd worden. Onder andere de rol van de lascoördinator, de bijbehorende taken en verantwoordelijkheden, dienen hierin omschreven te zijn. Eveneens de periodieke keuringen van gereedschappen en lasapparatuur dienen in een procedure vastgelegd te zijn.

Voor de lastechniek verwijst de EN 1090 naar de ISO 3834.
 
EN-ISO 3834
De EN-ISO 3834 is een laskwalificatiesysteem waarmee een organisatie kan aantonen de kwaliteitseisen van laswerkzaamheden te borgen. De EN-ISO 3834 is verdeeld in vier delen, een algemeen stuk en drie kwaliteitsniveaus. De kwaliteitsniveaus zijn weer gekoppeld aan de EN 1090-2 execution cases. Volgens de EN 1090-2 norm moet een organisatie kunnen aantonen dat er aan de kwaliteitseisen van de EN-ISO 3834 wordt voldaan, een certificering is echter niet vereist.

Verdeling EN 1090-2 en EN-ISO 3834 in tabel
EN 1090-2 EN-ISO 3834
  EN-ISO 3834-1
Algemeen deel
EXC 1
Woningen, agrarische gebouwen opslagloodsen
EN-ISO 3834-4
Elementaire kwaliteitseisen
EXC 2 **
Gebouwen algemeen
EN-ISO 3834-3
Standaard kwaliteitseisen
EXC 3 *
Grote risico’s / vermoeiing
EN-ISO 3834-2
Uitgebreide kwaliteitseisen
EXC 4 *
Kerncentrales, extreem grote stadions, bruggen
EN-ISO 3834-2
Uitgebreide kwaliteitseisen

* In deze uitvoeringsklassen is de functie van een lascoördinator verplicht.
** Meest gekozen niveau.
De rol van de lascoördinator

Wat is de rol van de lascoördinator bij het werken volgens de EN-ISO 3834?
- Vanaf uitvoeringsfase 2, 3 en 4 is het verplicht een lascoördinator aan te stellen.
- Taken en verantwoordelijkheden zijn vastgelegd in de EN–ISO 14731.
- De voorbereiding, de coördinatie tot aan bewaking en eindcontrole van de productie vallen onder de verantwoordelijkheid van de lascoördinator.
- Takenpakket van de lascoördinator vastleggen in een kwaliteitssysteem, denk daarbij aan toezicht van de laskwalificaties en het akkoord geven op lasproeven.
- Voor lascoördinator uitvoeringsklasse 2 volstaat een cursus lascoördinator.
- Voor lascoördinator uitvoeringsklasse 3 en 4 wordt een niveau aanbevolen van IWS (International Welding Specialist) IWT (International Welding Technologist)
  IWE (International Welding Engineer).

EN 1090 zaken op een rij
- Regels voor het vervaardigen en verhandelen van staal- en aluminiumconstructies en onderdelen ervan.
- CE markering verplicht sinds 01-07-2014.
- Geharmoniseerde norm – einde van aparte regels – begin vrij handelsverkeer binnen de EU.
- Consequenties voor organisaties binnen de staal- en aluminiumbranche.
- Bouwwerken worden op voorhand in een EXC (execution class) ingedeeld (EXC 1 t/m EXC 4).
- Hoe hoger de klasse, hoe hoger de technische eisen.
- Voor de lastechniek verwijst de EN 1090 naar de ISO 3834.
- De EN-ISO 3834 is een laskwalificatiesysteem waarmee een organisatie kan aantonen de kwaliteitseisen van laswerkzaamheden te borgen.
- Werkt u onder de EN 1090-2? Dan moet u aan de kwaliteitseisen van de ISO 3834 voldoen.
- EN 1090-1 FPC-systeem, inclusief het laskwaliteitsmanagementsysteem volgens NEN-EN ISO 3834, moet gecertificeerd zijn.
- Certificering FPC door een extern aangemelde instantie (NoBo).